7 april 2023 Tollewaard Lienden. Links loopt Tureluur Tringa Tol (herkenbaar aan witte ring). Deze vogel heeft in 2022 in de Tollewaard gebroed! (foto: Henk van der Kooij)
7 april 2023 Tollewaard Lienden. Links loopt Tureluur Tringa Tol (herkenbaar aan witte ring). Deze vogel heeft in 2022 in de Tollewaard gebroed! (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Tringa Tol is terug!

LIENDEN - Op 4 april nam ik aan de oever van de Nederrijn achter de Tollewaard een rustende Tureluur waar. Voorzichtig naderend kon ik van de vogel diverse foto’s nemen. Thuis bleek mij dat de vogel geringd was: in ruststand op één poot was van onder naar boven een witte en een blauwe ring te zien. Helaas niet de andere poot. 

Door Henk van der Kooij

Op 7 april hier weer wezen kijken. Tureluurs zijn middelgrote steltlopers van ongeveer 28 cm, met markante rode poten. Zou de vogel weer te spotten zijn? De kans daarop was natuurlijk erg klein, maar …  niet geschoten is altijd mis. En wie schetst mijn verbazing toen ik op 7 april, op een krib, vrijwel op dezelfde plek als op 4 april, drie Tureluurs waarnam waaronder de geringde!

Op de uitvergrote foto ziet u sowieso de witte ring. Maar digitaal zijn ook ringen op de rechterpoot te zien. Weet u wat nu zo verbazend is? Deze vogels heb ik in de Tollewaard voor het eerst gefotografeerd op 21 mei 2022: zie Hét Gemeente Nieuws van 7 juni 2022. Toen verteld dat de vogel zijn ringen meegekregen had op 28 oktober in Portugal in Lissabon!

Waarschijnlijk was de vogel op doortrek naar Afrika. Wat een plaatstrouw. De wetenschappelijke naam van de Tureluur is Tringa totanus. Tringa geeft het geslacht aan, totanus is de soortnaam. Nou, ik noem deze vogel voortaan Tringa totanus Tol: geweldig toch zo’n Tollewaardvogel?!