Humor in Rivierenland

De met kranten gevulde althoorn
van Goos van Esterik

INGEN - Hotel-café-restaurant Van Esterik was een bekende naam in Ingen. Een begrip in het horeca-wereldje. Met name Goos van Esterik, die in april 1990 uit het bedrijf stapte, heeft de zaak gestalte gegeven. De populaire kastelein werd in 1947 eigenaar. De zaak is al enkele jaren te koop.

Door Piet Verwoert

In café Van Esterik werden vooral na de oorlog diverse nevenactiviteiten georganiseerd. Zo is er een hele tijd een 'varkenswaag' geweest. Tot in de verre omtrek kwamen boeren bij Van Esterik om hun varkens te wegen. Tarief: 50 cent per keuje.

Goos had ook een hele tijd een tandartsenpraktijk in zijn pand. Chris van Steenis, een varkenskoopman, wedde om een kruik jenever en enkele rondjes, dat hij al z'n kiezen zou laten trekken. "Kjèl, kjèl,  'k hè al weke las van kiespijn. Ze gaon d'r uit, zonder verdoving en in 't bijzijn van de gaste." Toen de tandarts binnenkwam, moest Chris er aan geloven. Gotink plukte ze d'r allemaal uit. Zonder verdoving en in 't bijzijn van alle gasten, inclusief Goos. Chris liet geen kik horen. Terwijl men de borrels tevreden naar binnen werkte, prees men hem over zoveel moed.

Goos was in zijn jeugd lid van de harmonie Kunst Na Arbeid. "k Wies nie da de gy ôk muzikaol war Goos", spraken ze aan de bar. "Dat ben ik ook helemaal niet, maar 't was er bargezellig."

Op een concours in Soest propte de dirigent van KNA de althoorn van Goos vol met kranten. Er kwam geen geluid meer uit.  "Zo, dà's  geregeld. Ge zou 't hele concours verknallen met dat valse getoeter."

Goos werd bij zijn afscheid in 1990 Koninklijk onderscheiden. Klazinus Briene nam de zaak over.