Bijen bestuiven fruitbomen in de Betuwe.
Bijen bestuiven fruitbomen in de Betuwe. Foto: Rob Moret

Bijen van imkers van imkersvereniging “Om en Bij Rhenen” reizen naar boomgaarden

Algemeen

RHENEN - De kersenbomen in de Betuwe staan bijna in bloei en kort daarna de pruimen, peren en appels. Na de winter hebben de meeste imkers hun bijenvolken nagekeken. We horen en zien dat het niet goed gaat met de bijen. 

Wat ziet de imker bij het nakijken van het volk? De koningin, de darren en werksters en verder verschillende  broedstadia, pollen en honing. Met de achterpoten verzamelen de bijen producten als honing, verschillende soorten pollen en bijenwas. Voor 1 kg honing verlaten de bijen 150.000 keer de kast, miljoenen bloemen worden bezocht en er wordt 1,1 keer rond de aarde gevlogen.

Onbetaalbaar is het  nut van de bijen voor het ecologisch systeem. Tien procent van bloemen en planten is afhankelijk van bestuiving; de economische waarde van bijen, bestuiving van fruit, is enorm en 20.000 plantensoorten zullen waarschijnlijk zonder bestuiving niet overleven.

Voor onze gezondheid zijn bijen zeer belangrijk. De insecten brengen het stuifmeel naar de stamper en vervolgens kan het fruit gaan groeien. De vitaminen in de vruchten als appels, kersen, peren, pruimen en bessen is van levensbelang voor onze gezondheid.

Het reizen met de bijen moet ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat gebeuren. Dan zijn al de bijen in de kast of korf. We hopen op goed weer voor bestuiving en een mooie honingoogst.

“Op de komende vergadering van de imkers van ‘Om en BIJ Rhenen’ horen we hoe de bijen hier de winter zijn doorgekomen”, aldus voorzitter Rob Moret.