The King's Speech in Podium De Vlam. (foto: The Movie Database/TMD)
The King's Speech in Podium De Vlam. (foto: The Movie Database/TMD) Foto: The Movie Database/TMD

Film ‘The King’s Speech’ in Podium De Vlam

Algemeen

RHENEN - Dinsdag 2 mei draait er om 20.00 uur weer een mooie film in Podium De Vlam: ‘The King’s Speech’. De film sluit aan bij de kroning van voorheen prins Charles tot koning op 6 mei in Westminster Abbey. In The King’s Speech staat zijn grootvader George VI centraal. Kaartjes zijn nu verkrijgbaar via www.podiumdevlam.nl/agenda. Entree is inclusief een drankje na afloop.

De tweede zoon van de Britse koning George V, Albert George (Bertie voor vrienden), is een ietwat verlegen mens, mede omdat hij hevig stottert. Voor een man in zijn positie is dat natuurlijk erg onhandig, zeker in een tijd waarin de radio steeds belangrijker wordt als medium. Gelukkig hoeft hij geen koning te worden, dat wordt zijn oudere broer Edward.

Maar omdat ook hij publieke functies vervult, gaat hij te rade (op advies van zijn vrouw Elizabeth), bij de eigenzinnige spraakleraar Lionel Logue. Hij ontwikkelt een sterke band met hem. Dit wordt des te belangrijker wanneer, binnen een jaar na het overlijden van zijn vader, zijn oudere broer, die koning Edward VIII is geworden, afstand doet van de troon, omdat zijn aanstaande vrouw Wallis Simpson , een gescheiden Amerikaanse, niet acceptabel is als koningin. Albert George wordt, met frisse tegenzin, de nieuwe koning, George VI.

Intussen is in Duitsland Adolf Hitler aan de macht gekomen, die juist een zeer goed redenaar is. Op 3 september 1939 verklaart Groot-Brittannie Duitsland de oorlog, en houdt Koning George VI een radiotoespraak: The King’s Speech.

Prijzen

The King’s Speech kreeg twaalf Oscarnominaties waarvan vier gewonnen: beste film, beste regisseur, beste mannelijke hoofdrol en beste originele scenario.

Kaartjes

“The King’s Speech” draait dinsdagavond 2 mei om 20.00 uur in Podium De Vlam (inloop vanaf 19.30 uur). Kaartjes à 10 euro – inclusief drankje na afloop - zijn nu verkrijgbaar via www.podiumdevlam.nl/agenda. Podium De Vlam ligt aan de Beukenlaan 2 in Rhenen.