23 maart 2023 Lienden. Broedende Nijlgans op ruim 12 meter hoogte in oud ooievaarsnest niet ver van boerderij De Wappert. (foto: Henk van der Kooij)
23 maart 2023 Lienden. Broedende Nijlgans op ruim 12 meter hoogte in oud ooievaarsnest niet ver van boerderij De Wappert. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Vrije val Nijlganskuikens

LIENDEN - Herinnert u zich het stukje ‘Starters-boomwoning’ in Hét Gemeente Nieuws van 8 maart? Het ging over een ooievaarspaar dat op 28 februari een nieuw boomnest aan het bouwen was, terwijl het oude boomnest vlakbij onbezet leek. Waarom? Zouden de vogels slagen? 

Door Henk van der Kooij

Dat laatste bleek me op 6 maart: een fraai boomnest kroonde de afgebroken populier. Kijk nu eens naar de foto van 23 maart (zo nodig de digitale versie bekijken). Een vogelkop met donkere vlek rond het oog steekt boven de nestrand uit: een Nijlgans! Broedt wel meer in boomnesten. Ik acht het waarschijnlijk dat de Nijlganzen eerder dan het Ooievaarspaar het oude nest bezet hebben. 

Nijlganzen verdedigen hun territorium fel. De terugkerende Ooievaars hebben waarschijnlijk eieren voor hun geld gekozen. Op 4 april zag ik een broedende Ooievaar op het nieuwe en staand vogel 4E 556 op het oude nest. Wat nu weer? Naar de boom toe. Ja hoor, er lagen stukjes eierschaal op de grond. Ik hoorde ook volwassen vogels. Goed om deze te spotten. Wel eerst een stuk omlopen om bij het water te komen. Mijn inspanning werd beloond: twee alarmerende Nijlganzen met één jong van ongeveer een week. Met een broedduur van vier weken zijn ze rond 26 februari met broeden begonnen. Maar het nest lag zeker op 12 meter hoogte?! Tja, maar als moeder roept, laten de jongen zich gewoon uit het nest vallen. Horen naar moeder betekent onvoorwaardelijk volgen! Maar één jong is niet veel: niet allemaal de grond bereikt?