Humor in Rivierenland

Dèr daor ligde nou met 't klungel

LIENDEN - In de hoek Hogebrinksestraat/ Beemdsestraat ligt het perceel 'De Bomberg'. In de boerderij aan het eind van het smalle weggetje vanaf de Hogebrink woonde de familie Langboom. Onder meer ook de gebroeders Leendert en Dirk. Ze waren druk in de fruitteelt.

Door Piet Verwoert

In de kersentijd kon men al van ver carbidkanonnen horen bulderen. De vogels moesten verjaagd worden. Dirk, die vaak werkte in de bogerd, de Heerlijkheid, zorgde er voor dat op tijd zo'n kanon gebruiksklaar stond. Het perceel lag achter de Hervormde Kerk en de oude school.

Het carbidkanon van Dirk raakte van slag. Geen geluid meer uit te krijgen. De dorpssmid moest er maar eens naar kijken. Toen het geval gemaakt was fietste Dirk gelijk naar de smid. Bij de smid waren ze behulpzaam. 't Kanon werd op de bagagedrager gezet. Men deed ook stiekem de slang.aan 't apparaat. Dirk was nog niet ver of het sluimerende dorp werd opgeschrikt door een daverende knal. Dirk viel van schrik van de fiets. "Dèr, daor ligde nou met 't klungel. Mar 't kanon doe 't wir!"

Met 't uitzoeken (sorteren) van de kersen was Dirk niet makkelijk. Zeg maar gerust erg secuur. "Ge ha goeie kerse, b- en c-rood. Da witte toch", aldus Dirk. Als er een plukker een hoendrik kwam legen op de dis en het fruit stond Dirk niet aan dan veegde hij met z'n arm de hele zwik van de dis. "Weg met da 'knuppelgeschut', da zijn toch gin kerse kjèl."

In de herfst moest er een forse boom worden gerooid in d'n Heerlijkheid. Dirk: "Veul wark vodje!. M'n bruur Leendert hielp. Dieje boom begon scheef te hange. Ik riep nog kik uit, mar te laot wah. Leendert kreeg de volle laag. Bar. Hij wier naor 't ziekehuis in Tiel gebrach."

Toen Dirk de volgende dag van schrik in 't Wapen een 'boltje' ging 'vatte', riep iemand: "d'r is telefoon Dirk,...'t ziekehuis kjèl." Dirk liep opgewonden naar de telefoon. "Hallo ziekehuis, hoe is 't met Leendert van ons."  Gelukkig knapte z'n broer weer snel op en mocht hij weer naar d'n Bomberg.