Afbeelding
Foto:

Jongerendebat Neder-Betuwe brengt scholieren bij elkaar

NEDER-BETUWE - Kortgeleden was er het jaarlijkse verkiezingsdebat met alle VO-scholen. Dit debat werd jaren geleden opgezet om leerlingen van de verschillende scholen met elkaar in contact brengen en begrip te kweken voor anderen. Het jongerendebat heeft inmiddels een vaste plaats op de kalender van het Gemeentehuis van Neder-Betuwe waar raadsleden weer de jury vormden.

Onder de bezielende leiding van Niels van Andel werd het een vlammend debat met humor, zonder dat er op de man werd gespeeld. Tijdens de vrije stemronde konden de jongeren bij handopsteken laten weten wat zij zelf denken. Het werd duidelijk dat een nieuwe kerncentrale er niet gaat komen en volgens de jongeren van Neder-Betuwe de gezonde schoolkantine nog ver weg is en dat de meerderheid van mening is dat arbeidsmigranten buiten de kernen moeten worden gehuisvest.

Juryvoorzitter wethouder Klein zag bij alle scholen goede debaters waarbij het VLC opviel met sterke teksten en de nodige humor. Om die reden werd volgens een unanieme jury team Lodenstein de winnaar als school.

De strijd om beste debater werd een nek aan nek race die overtuigend werd gewonnen door Sirak Zeralsion van Yuverta . Een ongelofelijke prestatie omdat de uit Eritrea afkomstige Sirak net vijf jaar in Nederland woont en met praktisch taalgebruik en heldere argumenten de jury wist te overtuigen. Gezien het oorverdovende applaus waren alle leerlingen het eens met deze keuze.

Na afloop verzuchte raadslid Marieke Meijering, van VNB, dat zij debatten had gezien waar mening raadslid nog een puntje aan zou kunnen zuigen.

Afbeelding
Afbeelding