Kerkgebouwen in Neder-Betuwe met historie

KESTEREN - Kobus van Ingen bespreekt historische kerkgebouwen in Neder-Betuwe tijdens de pcob-ledenbijeenkomst op woensdag 12 april in de serrezaal van ons dorpshuis te Kesteren. 

Al bij de aanvang van de reformatie in 1517 zijn de Neder-Betuwse kerken op hun bouwkundig hoogtepunt. de oorspronkelijk Romaanse eenbeukige kerkzaaltjes zijn veelal voorzien van een zogenoemde hoog-koor met fraaie gotische ramen met natuurstenen omlijsting. er was een periode van rust. 

Aan de noordzijde van het schip traden de vrouwen binnen, aan de zuidzijde de mannen. Zo luidde de kerkorde die eeuwenlang gegolden heeft. Men zat niet in de kerk, maar men stond en aanvaardde op die wijze de heilig mis. In het naar het oosten gerichte koor was het altaar opgesteld. Dit was de heilige plek van de kerk, het terrein van de priester. Veel kerken hadden een laag venster waar de besmettelijke zieken, kluizenaars en ge-excommuniceerden heimelijk de mis konden aanhoren. 

Langs de wanden van het schip waren vaak speciale altaren. De kerken waren in later eeuwen met beelden en relieken gewijd aan de plaatselijke patroonheilige. Het beeld of reliek werd jaarlijks op de naamdag door het dorp of stad gedragen met een plechtige omgang. Dit was een feestelijk gebeuren waaruit later de kermissen zijn ontstaan. 

De details en de plaatselijke situaties komen ter sprake als Kobus van Ingen vertelt over de geschiedenis van de monumentale kerken in de Neder-Betuwe.