29 maart 2023 Hamsestraat Opheusden. Groenlingen zijn makkelijker te horen (aan hun nasaal geluid) dan te zien (ze houden van hoge zangposten). (foto: Henk van der Kooij)
29 maart 2023 Hamsestraat Opheusden. Groenlingen zijn makkelijker te horen (aan hun nasaal geluid) dan te zien (ze houden van hoge zangposten). (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Europese Groenvink

Algemeen

OPHEUSDEN - De laatste tijd let ik meer dan andere jaren op Groenlingen. Groenlingen zijn olijfgroene, forse vinken. Maar als ze opvliegen lijken ze plotsklaps geel. Net toverballen. Hun wetenschappelijke naam is Chloris chloris (het Griekse woord chloros betekent geelgroen). 

Door Henk van der Kooij

Groenlingen zijn dus groentjes. Ze hebben een opvallende zang. En deze vogelzang is een fluitje van een cent! Naast kanarieachtige trillers produceert de vogel namelijk regelmatig een nasaal – nasaal, neusklank, een beter woord ervoor ken ik niet – tsjwèèè …, een onmuzikaal, langgerekt zweeh. Nog geen idee? Beluister de zang via Groenling, Vogelbescherming. U gaat het geluid gelijk herkennen, en, wees gerust, de zang komt u echt de neus niet uit.

Waarom nu op deze soort gelet? Omdat ze ook gevoelig is voor de parasitaire ziekte Het Geel (trichomonose). De parasiet veroorzaakt ontstekingen, waardoor de vogel niet meer goed kan eten en drinken, en verhongert. De laatste jaren komt deze ziekte helaas meer voor in ons land. Groenlingen eten veel soorten zaden en bessen. Ze zijn dol op zwarte zonnebloempitten. Ze weten het pitje uit de schil te halen door in hun stevige snavel deze zaden trillend rond te draaien. 

Maar ziet u zieke vogels in de tuin? Stop dan een weekje met voeren of zorg ervoor dat de voer- en drinkbakken dagelijks worden geleegd en schoongemaakt. Dit om te voorkomen dat deze tuinvogels elkaar in uw tuin besmetten. Gelukkig, fietsend door onze dorpen zijn ze nog regelmatig te horen, vooral in wijken met struikgewas en boomgroepen. Dat het zo blijve.