Afbeelding
Foto: Pixabay

Sporenplanten: oeroud maar onbekend

Algemeen

KESTEREN - Op 11 april komt Kees Boele bij Groei&Bloei Midden-Betuwe een lezing geven over sporenplanten. Mossen en varens, wie kent ze niet? Maar zelfs de bekende Linnaeus kon er geen touw aan vastknopen. Hij noemde ze ten einde raad maar ‘Cryptogamen’ planten war geen bloem aan te vinden is. Dat ze zich toch konden voortplanten wist hij natuurlijk wel maar op welke manier bleef voor hem verborgen. 

Wat we wel weten is dat spoenplanten de oudste landplanten zijn. Het alleroudste fossiel, Cooksonia, was wereldwijd verspreid en groeide rond 410 miljoen jaar geleden aan de oevers van de warme lagunes. We weten dat het bouwplan van alles sporen planten al in het Carboon, 320 miljoen jaar geleden, volledig ontwikkeld was. Sommige soorten zijn nauwelijks veranderd maar bijvoorbeeld de voorouders van heermoes, de beruchte paardenstaart, werden toen meer dan 10 meter hoog! terwijl van wolfsklauwen niet veel meer over is. 

Mossen, ik noem enkele soorten: Baardmos, Kussentjesmos en varens, zoals Tongvaren en Smalle ijzervaren hebben het beter gedaan. Zolang het maar niet te koud of te droog is weten de mossen altijd wel een plekje te vinden om te kiemen. Ergens op het plantje verschijnen dan mannelijke en vrouwelijke orgaantjes waar een sporenkapsel uit gaat groeien. Varens doen het anders. Eerst ontstaan een hartvormig prothallium, daar groeit dan het varentje uit, een prachtig schouwspel, die weer sporen gaat vormen. 

Het wordt vast weer een boeiende avond, Kees Boele, bioloog met ruim veertig jaar ervaring als natuurpresentator; op 11 april om 20:00 uur in het Yuverta College, Industrieweg 4 te Kesteren. Leden kunnen de lezing gratis bijwonen, voor niet-leden vragen we een kleine bijdrage van drie euro (www.midden-betuwe.groei.nl).