Humor in Rivierenland

De hit en de kar zijn voor Kobus

LIENDEN - Dith Honders was een kleurrijke handelaar in zaad en pluimvee. Hij had in zijn woning op Lienderveld een ruimte ingericht voor zijn handel. De zogenoemde 'zaadkeuken'. Als er ergens wat te handelen viel was Dith van de partij. Hij hield van gezelligheid en was en rasechte verteller.

Door Piet Verwoert

Dith Honders startte zijn loopbaan op het boerenbedrijf van de familie Hol in Ingen. In zijn vrije tijd speelde hij piston bij de muziekverenigingen te Ingen en Lienden Toen hij een erfenis kreeg van zijn tante (Klaar) investeerde hij in een handel in zaad en pluimvee. Hij vestigde zich aan de Lienderveldsestraat te Lienden. Voorzichtigheidshalve deed hij er ook nog van alles bij. Bijvoorbeeld kersenplukken. Dith vertelde wat hij meemaakte in zo'n bogerd. "In dieje bogerd warkte un plukker, die un bietje op z'n eige was. Hij ha nie veul anders dan een hit en un kar. Hij ha ôk gin familie. Kobus de keerder was eigenlijk z'n enige trouwe vrind. 

Dieje kjèl kon goed plukke mar hij nam ôk wel 's risico's as 't ie naor un tek reikte. Op un dag, hij stond wel dartig sporte hoog, kieperde 't ie ut de boom.  Nog onder 't valle dach 't ie aan z'n kameraod. Hij schreeuwde terwijl hij deur de tekke rammelde: "De hit en de kar zijn veur Kobus!".

Da eigenaordige testament makte hij wat vroeg. Dith: "De plukker kwam er gelukkig goed vanaf. Toen 't ie wir overend krabbelde dorste we pas te lache."
Toen Dith wat ouder werd, moest hij natuurlijk ook medisch gekeurd worden voor het rijbewijs. Hij reed nog steeds in zijn V.W.-bus. Hij gebruikte maar één versnelling. De laatste keer kwam hij voor de keuring bij de arts Dubelaar. Deze wilde hem ook eens testen op wat verkeersregels. Hij schetste een bepaalde verkeerssituatie in Tiel. "Wat zou u doen ?". "Niks!".

"Niks?, Neje want ik kom nooit in Tiel." Dith overleed op 20 december 1991.