21 maart 2023. Een vlucht Grutto's boven het Eldiksche Veld: herlevend verleden?
21 maart 2023. Een vlucht Grutto's boven het Eldiksche Veld: herlevend verleden? Foto: Henk van der Kooij

Opbruisend lenteleven boven magneten

Algemeen

OCHTEN - Op 21 maart was het tijd voor een bezoek aan de Gouverneurspolder bij Ochten. Zouden er al Grutto’s zijn?   Wel, ik was nog niet bij genoemde polder aangekomen toen ik al  ‘gruttoo, gruttoo’ hoorde! Niet te beschrijven wat zo’n geluid steeds weer aan ‘prehistorische gevoelens’ – ik ben inmiddels een grijskop – bij mij oproept. Zo ongelooflijk mensverwarmend. 

Door Henk van der Kooij

In de polder telde ik vanaf het klompenpad veertig Grutto’s. Ook de weidevogel Tureluur liet zich horen en Scholeksters lieten zich zien. Na de Gouverneurspolder op naar het Eldiksche Veld. Al gauw hoorde ik daar ook ‘gruttoo’. In juni 2021 schreef ik u al over de twee weilandsloten die de weidevogelfamilie Van de Westeringh in samenwerking met de Agrarische NatuurVereniging ‘Lingestreek’ middels zonnepanelen in het broedseizoen tot aan de rand laat volpompen met water. Het water stond hoog!  

Net aangekomen zie ik ineens een vlucht van wel zo’n 50 (!) Grutto’s - roepend, alarmerend of vrolijk buitelend en wentelend? - rondvliegen. Herlevend verleden? Op de foto ziet u er een aantal van. Hoeveel telt u er? Er zijn vogels al volop in broedkleed terwijl anderen nog meer hun winterkleed dragen. Kleurverschillen kunnen ook komen doordat mannetjes in prachtkleed een meer bruinrode kleur hebben dan vrouwtjes. Opvallend zijn ook hun witte buiken met donkere strepen.
Grutto’s houden van vochtige weilanden. Tureluurs ook. Ik telde er liefst veertien! Weilanden met rijkgevulde watersloten zijn als magneten. Zij oefenen op deze weilandvogels, ook tijdens de trek,  een enorme aantrekkingskracht op.