Humor in Rivierenland

Met de voetjes naar het oosten...

LIENDEN - In 't voorjaar van 1972 stond de hele Marspolder op z'n kop. In een loods aan de Hogeweg zou een depot komen voor gevaarlijke stoffen. Niet alleen in de Mars maar ook in Lienden, Kesteren en zelfs Rhenen raakten de gemoederen verhit. De plannen van Van Gend en Loos gingen niet door.

Door Piet Verwoert

Van Gend en Loos wilde de vroegere vries-en koelruime in het buitengebied gaan gebruiken als overslagbedrijf voor gevaarlijke stoffen ( insecticiden en gifgas) De burgemeester van de gemeente Lienden was voor de plannen. Het college van B en W. was verdeeld. Willem Ruiterkamp (PCG) was ook voor. Ot van Ewijk (PvdA) bleek een felle tegenstander. Fractiegenoot De Wit stelde schriftelijke vragen en stak hiermee het vuur aan. Een gouden tijd voor de pers. Tot diep in de nacht duurden de protest bijeenkomsten. Er werden milieu instanties, medici, chemici en natuurbeschermers bijgehaald. Huisarts Netelenbos (Ommeren) sprak namens zijn collega's op een hoorzitting over een 'heilloze' zaak. In totaalkwamen er 350 schriftelijke bezwaren binnen bij het college.

De boeren waren ondermeer bang dat koelwater in de sloten terecht kwam. Van Ewijk tot Hoftijzer: "Waarom halen we in vredesnaam insecticiden en gifgas hierheen." Dolf Verkuijl (B.P.) vond dat men gruwelijk overdreef. "Deskundigen dragen de verantwoording. Ook voor de risico's." Wethouder Van Ewijk cynisch: "Als u met de voetjes naar het oosten ligt, lachen uw deskundigen."

Willem van Dee (B.P.) was het niet eens met zijn fractievoorzitter. "Witte wah, meneer de voorzitter, laote de aonvraogers dà gebouw mar op 't Binnehof zette. Vlak in de buurt van die deskundige kjèls. Dan hebbe wij d'r gin last van." Het pand aan de Hogeweg bleef een koelhuis. Later verkoop van caravans.