15 maart 2023 Blauwe Kamer Rhenen. Twaalf Lepelaars vinden het hier (na lang weggeweest te zijn?) goed toeven.
15 maart 2023 Blauwe Kamer Rhenen. Twaalf Lepelaars vinden het hier (na lang weggeweest te zijn?) goed toeven. Foto: Henk van der Kooij

Lente-boodschappers

Algemeen

RHENEN - De eerste Lepelaars zijn jaarlijks  in de tweede helft van februari in de Blauwe Kamer (BK) waar  te nemen: de lente komt eraan! Lepelaars die in West-Europa broeden, overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust, zoals in het waddengebied Banc d’Arguin voor de kust van Mauretanïe. 

Door Henk van der Kooij

Een klein deel overwintert langs de kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. Het is dus niet te zeggen of deze vroege BK-vogels een reis uit West-Afrika dan wel uit Zuid-Europa achter de rug hebben.

In 2022  zag ik mijn eerste Lepelaar hier op 18 februari. Dit jaar was ik er later: op 25 februari noteerde ik  drie vogels. Op 15 maart was ik hier opnieuw om het ontwakend kolonieleven te beleven. De foto toont 12 Lepelaars. Prachtige schepsels met die lange lepelvormige snavels. Recent teruggekomen uit het Zuiden? Of afgelopen nacht op voedseljacht geweest? Ze staan heerlijk te rusten. Terwijl een handvol Lepelaars al bezig is met het uitkiezen van een nestelplek. Want er is woningnood! De BK-eilandjes zitten jaarlijks tjokvol met nesten en het totale broedoppervlak lijkt kleiner te worden. 

Op 15 maart schatte ik vanuit de vogelkijkhut het aantal nesten op ruim 100: minimaal 80 nesten Aalscholver, en minimaal 22 nesten Blauwe reiger. Waarom broeden Aalscholver, Blauwe Reiger en Lepelaar zo graag op die struikeilandjes in het water? Vanwege de veiligheid. Rondlopende Vossen eten wat graag eieren en jongen. Zwemmen in de praktijk, gelukkig, niet gauw naar die eilandjes  toe. Vandaar dat  ophokken. En dat levert deze kolonievogels geen windeieren op!