Grebbemeer aan de voet van de Grebbeberg. (foto: Rob Moret)
Grebbemeer aan de voet van de Grebbeberg. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Uniek prachtig meer in de Vogelenzang

RHENEN - Op donderdag15 mei 1958 wandelde Rob voor de eerste keer door de zandafgraving van de Vogelenzang. Het was Hemelvaartsdag. !4 mei was hij in Rhenen komen wonen, de 16e zijn geboortedag. De kale hellingen van de zandafgraving van de Grebbeberg werden bevolkt door duizenden motor liefhebbers. De Macro-cross op hemelvaartsdag  trok landelijk massa's mensen. Bij de start in de zandafgraving verschenen enorme stofwolken, vervolgens ging het over de oude trambaan naar het oosten.

Bij de woning van Jantje Goddeloos, Jan van Deelen, ronkten de motoren de berg op. Na een stukje bos  gingen ze op de remmen de steile berg af. Overal veel publiek.

Deze winter wandelde Rob voor de eerste keer het hele door afgraving ontstane meer rond. Een aanrader voor iedere Rhenenaar. Sinds corona heeft dit prachtige meer op advies van Rob een naam gekregen. Welke?

Er valt bij dit meer veel te zien en te beleven. Vroeger was algemeen bekend dat studenten uit Wageningen er nudistisch kwamen recreëren. In de omgeving kan je nu dassen, reeën, vossen, marters, wezels en eekhoorns tegen komen. Ook ringslangen, kikkers, padden en salamanders leven in dit gebied. Ruim 70 verschillende vogels komen in de Blauwe Kamer voor. Meerdere soorten laten zich ook bij dit meer wel eens zien. Zeker aalscholvers, ijsvogels, eenden en misschien ook de visarend. Je kan het rondje meer ook iets groter maken. In de oosthoek van het meer gaat een cortenstaal  trap de Grebbeberg op. Kom je boven dan ligt de wijk Vogelenzang aan je voeten, Rhenen met Cuneratoren iets verder weg en op de horizon is de kerstboom van IJsselstein te zien, vlak bij Utrecht.

Wandel langs de steile rand van de Grebbeberg. Rust uit op het Domineesbankje, een paar jaar geleden hier geplaatst, Ruim honderd jaar geleden stond hier ook een Domineesbank met het mooiste uitzicht van Nederland. Iets verder is te zien waar Aldegonde zich van de Grebbeberg had gestort, nadat ze Cunera had gewurgd. Wanneer komt dit verhaal met koning Radbout weer tot leven? Je ziet het haksteinbos waarin soms Gallowaykoeien of Konikspaarden lopen. Roofvogels hebben hier hun nesten. Na genoten te hebben van het uitzicht over de Blauwe Kamer en de Rijn daal je een trap af naar het pad onderlangs. Na een fantastische wandeling is iedereen een ervaring rijker.