Paddentandem.
Paddentandem.

Paddentrek in Kwintelooijen

RHENEN - Ieder jaar vindt vanaf eind februari (vanaf het begin van de schemering) de paddentrek plaats. Voor het op gang komen van de paddentrek is de combinatie van temperatuur (minimaal 6°C) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) belangrijk.

Na de winterrust gaan de dieren de eerste twee uur na zonsondergang op weg naar hun geboorteplek: de plas of sloot waar ze als paddenvisje zijn opgegroeid. Bij hun tocht gaan de kleinere mannetjes vaak op de rug van de vrouwtjes zitten. Als ze eenmaal een vrouwtje hebben veroverd, laten ze niet meer los. Zo ontstaan de zogenaamde paddentandems. 

Het oversteken van de weg is voor deze amfibieën echter een gevaarlijke onderneming en veel dieren overleven de oversteek niet. Daarom wil IVN de padden helpen door ze de weg over te zetten.

Kom je op vrijdag 17 of 24 maart ook een kijkje nemen? Leuk en leerzaam voor het hele gezin. De gidsen Cokkie Gadella en Lidia den Oudendammer staan weer klaar om je er van alles over te vertellen. De start is om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats van manege Blauwendraad, Blauwendraad 3, Rhenen. Duur: ongeveer 1,5 uur. Tip: neem een zaklamp en laarzen mee!

Kijk bij slecht weer even op de IVN-website of de excursie doorgaat: https://www.ivn.nl/afdeling/veenendaal-rhenen. Meer informatie: tel. 0318 550 806.