Ehbo’ers Kesteren oefenden op bijzondere locatie

Algemeen

KESTEREN - De leden van de ehbo-vereniging Kesteren konden in februari stevig aan de slag. Op drie oefenavonden zijn de zogenoemde kwartetavonden gehouden. Dit zijn oefenavonden op een andere locatie dan waar de ehbo-leden normaal gesproken samenkomen voor de theorie- of praktijklessen. 

Dit keer was het bij een bedrijf in Opheusden van één van de leden. Daar waren in de bedrijfsruimtes zes oefenscenario’s uitgezet die door de hbo’ers in groepjes van 2 of 3 afgehandeld moesten worden. Bij elk scenario werden de hbo’ers beoordeeld door een waarnemer op oefendoelen zoals: De aandacht voor eigen veiligheid, goed een slachtoffer uitvragen, snel prioriteit in de behandeling bepalen, taakverdeling onderling, op tijd hulp van 112 inroepen, en goede slachtofferzorg zoals wondbehandeling.

De scenario’s waren zeer divers, zo moest op het ene scenario direct levensreddend worden ingegrepen waarbij weinig tijd was om rustig te overleggen, dat zou het slachtoffer niet overleven. En bij een ander scenario hoefde de ehbo-tas niet eens open, er moest eerst goed uitgezocht worden wat het slachtoffer mankeerde en daarna kon een beslissing over de beste behandeling genomen worden. We kunnen het niet gedetailleerd beschrijven omdat enkele leden de inhaaldag moeten volgen waarbij ook dergelijke oefeningen te verwachten zijn! Maar de leden waren erg tevreden over de afwisseling in de scenario’s die zeer realistisch waren opgezet en die ze in de dagelijkse woon-of werkomgeving kunnen tegenkomen.

Er waren wel verschillen in de wijze waarop de verschillende ploegen de scenario’s aanpakten. De   aandachtspunten van alle waarnemers worden de komende lesavonden besproken.