Een van de 'levensverhalen'' op quilt.
Een van de 'levensverhalen'' op quilt. Foto: De Voorhof

naar quilts in De Voorhof

Algemeen

KESTEREN - Simpel gezegd is quilten: lapjes aan elkaar naaien (patchwork) en met een dikkere laag ertussen aan elkaar stikken in mooie patronen. Dit verbinden van minimaal drie lagen stof, met kleine steekjes, wordt quilten genoemd. De techniek ontstond eeuwen geleden uit pure armoede. Restjes textiel werden gebruikt om warme dekens te maken. Vooral in Amerika kwam het quilten tot grote bloei.

Tegenwoordig is quilten voor de meeste beoefenaars een hobby. Dat geldt ook voor de Voorhof-quiltgroep in Kesteren. Deze groep is 30 jaar geleden ontstaan onder de bezielende leiding van Dieneke Kronenberg en is daarmee de langst lopende cursus van de activiteitencommissie van de protestantse gemeente. Nu bestaat ze uit ruim 20 leden die uit een brede regio rondom Kesteren komen.

Van september tot mei ontmoeten zij elkaar elke drie weken op dinsdagavond in het kerkelijk centrum aan de Nedereindsestraat 30C. Ieder heeft een eigen stijl, achtergrond, verhaal en voorkeur. Zo zijn er dames die graag volgens de klassieke patronen en traditionele methodes werken, maar ook vrouwen die bij voorkeur met moderne stoffen, de naaimachine, het snijmes, stempels en zelfs de schilderskwast aan de gang zijn. Bovendien wordt er regelmatig van de gebaande paden afgeweken en geëxperimenteerd met textielvreemde materialen en nieuwe technieken. Daarnaast wordt er geprobeerd om zo duurzaam mogelijk te werken door gebruik te maken van restjes en vintagematerialen. Elke quilt, groot of klein, en ieder werkstuk heeft derhalve een eigen verhaal.

Expositie

Graag wil de quiltgroep deze verhalen, met als thema ‘Kijken met andere ogen’, met een ieder delen tijdens een tentoonstelling op 24 en 25 maart. Hopelijk zullen velen de weg naar De Voorhof (Nedereindsestraat 30C) vinden om er van te genieten. De expositie is vrijdag 24 maart open van 14.30-20.30 uur en zaterdag 25 maart van 10:30-16.30 uur. 

De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage ter dekking van de onkosten, is van harte welkom. Koffie, thee, fris en ambachtelijk lekkers zijn verkrijgbaar voor een luttel bedrag!

Contactpersonen zijn Annie van der Meulen (0488-481621) en Ellie Buizer (06-38745797).