Joris Maier.
Joris Maier. Foto:

Bestaan onze sportverenigingen over tien jaar nog?

NEDER-BETUWE - In een tijd waar vrijwilligerswerk niet meer vanzelfsprekend is en kinderen bij de verenigingen te vaak over de schutting worden gegooid terwijl de ouders gaan winkelen, is het van belang, dat verenigingen de klokken gelijkzetten. De gemeenten Neder-Betuwe en Buren willen daar wat aan doen en hebben Annet de Haas voorzitter van Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe en Joris Maier voorzitter van de Burense Sport Coöperatie gevraagd dit samen met Sportverenigingscoach Johan van Kouterik op te pakken en op 15 maart in het Laanboomhuis Opheusden een inspiratieavond voor alle sportverenigingen uit Neder Betuwe en Buren te organiseren.

Door Jan Woldberg

Joris hoopt dat tijdens deze bijeenkomst het kwartje valt, want volgens hem kijken de verenigingen nog te weinig over de eigen schutting en is samenwerking, kennisdeling en vernieuwing volop mogelijk.

Joris verwacht dat de inspiratieavond de verenigingen gaat overtuigen van nut en noodzaak van meer samenwerking. Joris: ‘In Buren en Neder-Betuwe zijn veelal kleine(re) verenigingen in kleine(re) dorpen en kernen actief en hebben allemaal te maken met vergelijkbare ervaringen en knelpunten. Zoals hoe werf en hou ik mijn vrijwilligers, wat doe ik met de gezonde kantine en hoe kunnen we bij het teruglopen van gemeentelijke steun toch het hoofd boven water houden. 

Joris ziet kansen waar sportaccommodaties en velden ook kunnen worden gebruikt voor maatschappelijke activiteiten. Als goed voorbeeld noemt hij ‘Kans Voetbal' een initiatief voor kinderen die wat meer aandacht nodig hebben, ondersteund door verschillende sport- en welzijnspartners en gebruikmakend van verschillende accommodaties.