(foto: MEE beeldenbank)
(foto: MEE beeldenbank) Foto: MEE beeldenbank

Herkenning vinden bij een Meedenker in Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - Niemand ontkomt eraan. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met moeilijke dingen als ziekte, ingewikkelde relaties psychische klachten. Dit kan bij jezelf voorkomen, in je gezin of bij familie en vrienden. Als je er samen met je naaste familie of vrienden niet uitkomt of er is meer nodig, dan zijn er in Neder-Betuwe veel mogelijkheden om ondersteuning te krijgen. Bijvoorbeeld van vrijwilligers of van professionals.

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan kun je terecht bij een onafhankelijk clientondersteuner. Onafhankelijke cliëntondersteuning is een gratis gemeentelijke voorziening voor iedereen die vragen heeft over zelfstandig leven, zorg, welzijn en ondersteuning, participatie, wonen, onderwijs en werk en inkomen. De ondersteuning kan geboden worden door een beroepskracht (formeel) een vrijwilliger (informeel).   Het doel van cliëntondersteuning is om ervoor te zorgen dat een inwoner passende ondersteuning of zorg krijgt. Dat kan in de vorm van een luisterend oor, wegwijzer, adviseur, meedenker of bemiddelaar zijn. 

Meer informatie hierover kunt u lezen op https://www.kernpuntnederbetuwe.nl/is/een-vraag-over-2/zorg-en-ondersteuning/zorg-aanvragen/clientondersteuning

Ervaringsdeskundige 
vrijwilligers ‘Meedenkers’

Naast de onafhankelijke cliëntondersteuner zijn er in Neder-Betuwe vrijwilligers actief als cliëntondersteuner. Er zijn vrijwilligers   met kennis van voorzieningen in Neder-Betuwe. En er zijn vrijwilligers met ervaringskennis, de zogenaamde ervaringsdeskundigen. Zij hebben door eigen ervaring kennis van jouw ziekte, beperking of situatie. Ze weten dus wat je meemaakt en kunnen vanuit die ervaring met jou meedenken. Zij hebben vaak aan 1 woord genoeg.      

Voorbeeld: Oudere dame 
met vermoeden van autisme

Een Meedenker had onlangs een gesprek met een oudere dame wiens dochter de diagnose autisme kreeg. Hierdoor gingen er wat lampjes branden bij deze dame. Ze had het vermoeden dat ze zelf ook wel eens een vorm van autisme zou kunnen hebben. Ze vroeg zich sterk af of het voor haar zinvol zou zijn om op latere leeftijd nog een diagnose te krijgen. De Meedenker is het gesprek aangegaan en nam de tijd. Het ging vooral over haar dagelijks leven en wat daarin de moeite waard is. Uiteindelijk bleek de vraag over het hebben van een diagnose niet meer zo belangrijk.

Wil je als professional of inwoner van Neder Betuwe ook gebruik maken van een Meedenker/ ervaringsdeskundige? Of wil je eerst meer weten of kennismaken met onze Meedenkers neem contact op met:
Jamila Hamid: j.hamid@meegeldersepoort.nl telefoon: 06 - 360 11 500
Esther Morren: esthermorren@welzijnrivierstroom.nl telefoon: 06 – 334 21 037.
Via de website van Welzijn Rivierenstroom kunnen kunt u direct een meedenker aanvragen. https://welzijnrivierstroom.nl/gemeente-neder-betuwe/meedenkers/