Afbeelding
Foto:

Tricht

De Linge, prinses der rivieren. Ik ben blij dat zij – maar je mag van Van Dale ook gerust ‘hij’ zeggen – er vlak voor Geldermalsen weer helemaal voor me is. Op de brug, net voorbij de rotonde, stroomt -ie op z’n dooie gemak onder me door.

De Linge is vanaf hier bevaarbaar, en dat wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Aan de voet van een niet alledaagse, ronde woontoren – ooit stond hier een korenmolen – verhuurt ‘het oudste verhuuradres langs de gehele Linge’ fietsen en kano’s voor een tochtje langs of over ‘een van de meest idyllische rivieren van Nederland’. Wat verderop zie ik een glimp van de zojuist vertimmerde jachthaven. Aan de andere kant van de brug ligt De Parel van de Linge, een salonschip van de rederij Leerdam.

Nu zit ik met een probleem: die lustig meanderende Linge tussen Geldermalsen en Leerdam, loop je daar nou over de geweldig mooie linkeroever of over de uitermate fraaie rechter?
De keuze is snel gemaakt: tijd zat, ik doe beide. Geldermalsen zie me over een tijdje terug.

Ik loop terug naar de rotonde, sla linksaf en ben ik al snel in Tricht, bij niet-Trichtenaren vooral bekend vanwege de uitzonderlijk zware windhoos die een dikke halve eeuw terug over het dorpje raasde. Bijna honderd huizen werden zwaar beschadigd, meer dan vijftig compleet verwoest, vijf mensen lieten het leven, tientallen raakten gewond. De 25 juni straat en een monument aan de Laan van Crayenstein herinneren aan de ramp.
Net na waar tot voor kort bistro De Lachende Gans stond, kruis ik de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch. En waar de weg even later naar beneden duikt, blijf ik op de Lingedijk.

Het is echt een feest hier. De huisjes aan beide kanten van de slingerende dijk zijn knus, en schattig soms – dat is echt het woord. De Linge defileert door de boomgaarden.
Iets voorbij een door knotwilgen omzoomde doorbraakkolk vertelt een bord in de berm dat we Tricht toch echt niet alleen behoren te kennen van die windhoos, maar ook van de ‘huizen’ Crayestein en Reygersvoort, van de strijd tegen Napoleon, van een echte watersnoodramp en van Fortuna, de stoombierbrouwerij en ijsfabriek.

Het is genoteerd.