28 februari Lienden. Boomnest in aanbouw: zal deze starterswoning slagen?(foto: Henk van der Kooij)
28 februari Lienden. Boomnest in aanbouw: zal deze starterswoning slagen?(foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Starters-boomwoning

Algemeen

BETUWE - Elke lezer weet wel dat veel Ooievaars in ons land op kunstnesten broeden. Heel bekend zijn de paalnesten. Ook zijn er dak- en schoorsteennesten. Wat ik niet wist, en u waarschijnlijk ook niet, is dat er voor de plaatsing van een kunstnest vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig is.

Door Henk van der Kooij

Gelukkig zijn er al voldoende kunstnesten in ons land (bron: STORK). Er is meer dan voldoende nestgelegenheid daar ze ook broeden in geschikte bomen. Dit stukje staat stil bij een boomnest. Op 28 februari zag ik vanaf de Rijnbandijk een Ooievaar met nestmateriaal in de snavel naar deze ontkopte populier vliegen, niet ver van de boerderij De Wappert bij Lienden. 

Opmerkelijk want in de rij populieren zit vier bomen verder al een ooievaarsnest. Dit nest was in 2020 (eerste jaar van waarneming) en 2021 bezet door twee ongeringde vogels. In 2022 bleek één vogel geringd: 4E 556. Deze ringvogel is in mei 2017 in ooievaarsdorp Rossum (21 km verderop) op paal 9 ter wereld gekomen. Probeert nu na boomnest 2022 een nieuwe boomnest te maken! Waarom? Is me een raadsel. Heeft een roofvogel het oude nest verkozen? Als ik, een totale bouw-leek, het begin van het nest op de foto zie, vraag ik me af of de afgebroken boomstam voldoende draagvlak biedt voor een starters-boomwoning! 

Maar het is niet uit te sluiten dat deze twee Ooievaars daar meer verstand van hebben. De tijd zal het leren. Verrassend is deze ontwikkeling wel.