Elisabeth Leonskaja.
Elisabeth Leonskaja.

Concertgebouw Kamerorkest en pianiste Elisabeth Leonskaja

Algemeen

Elisabeth Leonskaja speelt zaterdag 11 maart om 20.00 uur in de Cunerakerk Rhenen Mozarts sprankelende Twaalfde Pianoconcertsamen met 19 musici van het Concertgebouw Kamerorkest. 

Elisabeth Leonskaja, geboren in Georgië, is de grande dame van de Russische school en hoort tot de gouden generatie van de internationale pianowereld. Ze oogt bescheiden, bijna fragiel, maar als ze eenmaal achter het klavier heeft plaatsgenomen staat er een imponerende persoonlijkheid op. In een mum van tijd windt ze iedereen om haar vingers. Elisabeth Leonskaja’s vuur is nog lang niet gedoofd. 

Ze heeft nog altijd een volle agenda met solorecitals en concerten in kleine bezetting en staat erom bekend dat ze met gemak een handvol toegiften speelt. Nog maar enkele jaren geleden nam ze alle pianosonates van Schubert op. Ze werkte nauw samen met grote namen uit de Russische school, zoals Svjatoslav Richter, Emil Gilels en Vladimir Ashkenazy. Het leverde haar een schat aan ervaring en inzichten op. Leonskaja is altijd haar eigen gang gegaan. Daarbij was en is ze wars van media-aandacht. Ondertussen is haar spel en podiumpresence zodanig dat ze zich volgens de jury van Diapason onder de allergrootsten mag scharen ‘van een hele eeuw: de eeuw van Clara Haskil en Dinu Lipatti.’ Een ontmoeting die alleen maar een diepe indruk achter kan laten. Pianisten als Elisabeth Leonskaja zijn er nog maar weinig. Dat maakt extra nieuwsgierig naar deze artiest met monumentale status.

Bestellen van kaarten kan via www.klassiekaanderijn.nl.