Leerlingen van de Montessorischool Rhenen krijgen uitleg over de Nationale Militaire Dodenherdenking op 4 mei. (foto: Piet Korporaal)
Leerlingen van de Montessorischool Rhenen krijgen uitleg over de Nationale Militaire Dodenherdenking op 4 mei. (foto: Piet Korporaal) Foto: Piet Korporaal

Montessorischool Rhenen werkt mee
aan herdenking op De Grebbeberg

RHENEN - De oorlog in de Oekraïne, die op 24 februari vorig jaar uitbrak, heeft ons er weer op gewezen dat vrede en vrijheid niet vanzelf komen en dat het belangrijk is hierbij stil te staan. Aandacht voor vredeen vrijheid moet daarom ook worden doorgegeven aan de komende generaties. Onder andere basisscholen bieden daartoe een uitgelezen kans. 

Een mooi voorbeeld hiervan is de Montessorischool in Rhenen, die dit jaar meewerkt aan de Nationale Militaire Dodenherdenking op het Ereveld op De Grebbeberg op 4 mei. De groep van meester Piet Korporaal ontving afgelopen donderdag Luitenant-Kolonel John Derksen en de heer Harry Barrau *) om een introductie en voorlichting te krijgen over de herdenking op 4 mei. De leerlingen van deze groep schrijven de komende weken gedichten, waarvan er een drietal door de leerlingen zelf bij de herdenking wordt voorgedragen. Dat geeft tevens een mooi beeld van hoe de jongere generatie naar de herdenking kijkt en wat zij hierbij belangrijk vindt. 

De Montessorischool is ook nog op een andere manier nauw betrokken bij herdenken in de gemeente Rhenen. Zo heeft de school het herdenkingsmonument in de Herenstraat naast restaurant het Oude Gemeentehuis geadopteerd. Leerlingen van de school onderhouden dit monument en leggen er jaarlijks een krans.

*) De heer Barrau is vice-voorzitter van de Vereniging 8RI (8e Regiment Infanterie), het onderdeel dat in 1940 op de Grebbeberg heeft gevochten. De herdenking van 8RI vindt jaarlijks op het Ereveld op De Grebbeberg plaats op 2e Pinksterdag. Ook bij deze herdenking dragen de leerlingen van de Montessorischool hun gedichten voor.