Humor in Rivierenland:

'Acht henne en zes haone'

LIENDEN - De reeks raadsperikelen in de gemeente Lienden stopt. Mijn notulen gaan niet verder dan de jaren '70. Humor in Rivierenland wordt de nieuwe rubriek. Een reeks anekdotes en opmerkelijke verhalen uit de Midden-Betuwe volgt. Het verhaal over acht henne en zes haone bijt de spits af.

Door Piet Verwoert

"D'r was nog gin radio of t.v", aldus Bart van Alfen uit de Mars. "We ginge veur aon de weg op de heining van Sander van Lutterveld zitte. Hier konde 't leste neis heure. De minse bleve niet te lang bij elkaor. Wah wou de. We moeste om 5.00 uur wir op." 

Ook op de lange winteravonden zochten de Marspolderbewoners elkaar op. Men had zelfs een toneelvereniging  'De Marsch alleen'.  Bart: "De uitvoeringe wiere gehouwe bij Hannes en Trien Laros op d'n deil. Ers werd er het lied van de Mars gezonge... Bar gezellig.

De mannen kaarten. Bekende personen zoals Jo Budding, Hannes Laros, Cees van Ommeren (van de Wappert), Hannes de Haas en Cor en Dith van Elst van de Tollenburg. Men kwam bij elkaar bij Van Olderen. Deze woonde op de hoek van een landelijk weggetje, de Remsestraat.
Van Van Olderen is bekend, dat hij op z'n zachtst gezegd nog al eens overdreef. Hij kon gruwelijk goed vertellen. "Bij mijn in de schuur ha een beste leghorn 12 eier geleed. Dieje kiep kreeg 13 kuikens. Ach henne en zes haone!. Ook over de jacht (zeg maar stropen) had hij wilde verhalen. "Un kir liep ik deur 't veld. Opeens zag ik un grote koppel fazante. 'k Raokte d'n een na d'n ander. Ho, ho Van Olderen, ge moes toch zeker 't geweer ôk elke kir laoje. Daor ha'k nou net gin tijd veur...", aldus de Marsbewoner.