22 februari 2023. Lienden. Een lieflijke Pimpelmees kondigt met heldere trillers de lente aan.
22 februari 2023. Lienden. Een lieflijke Pimpelmees kondigt met heldere trillers de lente aan. Foto: Henk van der Kooij

Lente-doorzicht

Algemeen

KESTEREN - Oude bomen zijn levende schilderijen. Op de foto ziet u stukken van knoestige armen van een fruitboom in wintertooi. Ze schijnen de Pimpelmees te omarmen. Momenteel is het een stuk kouder dan de afgelopen dagen. De winter lijkt de lente nog tegen te willen houden. Maar dat zal niet lukken.

Door Henk van der Kooij

Na de wereldwijde vloed klonk het van Hogerhand: voortaan zullen, al de dagen van de aarde, zaaitijd en oogsttijd, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht, niet ophouden. Deze orde en regelmaat zijn essentieel. Daarom: de lente komt! De beginnende vogelzang getuigt ervan. Woensdag 22 februari fietste ik over de Rijnbandijk van Kesteren naar Lienden. Allerlei vogels lieten zich horen. Vinken met hun vinkenslagen, onuitsprekelijk sfeervol. Jubelende Zanglijsters. Een gezellig keuvelende Grote Lijster. Drie knetterende Cetti’s zangers. En volop Koolmezen en Pimpelmezen. Laatstgenoemde broedt graag in nestkasten en komt in de winter dicht bij huis, bungelend aan vetbollen en pindanetjes.

Pimpelmezen kunnen (aldus Vogelbescherming) zelfs op de dunste twijgjes nog voedsel zoeken. Zie de fijne snavel. Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving en zijn dan ook veel te vinden in tuinen en parken. De vogel heeft een lieflijk en innemend contrastrijk uiterlijk: een kleine helderblauwe baret en een zwarte oogstreep op de verder witte kop. Toont op de foto verder een gele borst met een dunne, donkere middenstreep.
Pimpelmezen laten al weken hun lentezang – een heerlijke heldere triller, meestal aflopend – horen. Doorbreken de soms winterse stilte. Zijn lieflijke lenteboden. Doen een oplettend mens goed.