Vrijwillige energiecoaches Rhenen.
Vrijwillige energiecoaches Rhenen. Foto: R. Smithuis

Energiecoaches met gratis tochtstrips langs de deur

Algemeen

RHENEN - Ruim 50 inwoners van de gemeente Rhenen hebben al een energiecoach op bezoek gehad. Ze nemen gereedschap en spullen mee, om huizen energiezuiniger te maken. “Ook de komende maanden blijven we inwoners bezoeken”, vertelt coördinator van de energiecoaches Renate Smithuis. “Energiecoaches komen per twee bij mensen thuis. Een extra paar handen is vaak wel zo handig bij het aanbrengen van radiatorfolie en andere energiebesparende klussen.”  

Renate Smithuis is vanuit Vallei Energie als coördinator betrokken bij het project. “We organiseren speciale trainingen zodat de energiecoaches goeie tips kunnen geven. In Rhenen zijn nu acht energiecoaches actief. Dat zijn vrijwilligers die op afspraak bij inwoners langs gaan. Per bezoekje zijn ze al snel een uur of twee bezig. Ook komt het regelmatig voor dat coaches nog een keer langsgaan, bijvoorbeeld om een tochtrol na te brengen. Het team is heel gemotiveerd.” 

Op pad met radiatorfolie, zuinige ledlampen en tochtband 

Tijdens een huisbezoek geeft de energiecoach tips om energie te besparen en brengt gratis energiebesparende producten aan. Denk daarbij aan radiatorfolie, zuinige ledlampen en tochtband voor het dichtmaken van kieren en naden. “Er zijn al heel wat rollen radiatorfolie en tochtband gebruikt. Inwoners reageren enthousiast op het bezoek. Ze zijn dankbaar voor de hulp en blij met het advies.” 

En ook nu het warmer wordt kan een energiecoach helpen. “Het blijft belangrijk om energie te besparen. Met de tips van de energiecoach kunnen mensen besparen op de stookkosten. Zo maken we ook deze woningen weer klaar voor de volgende winter. En er is ruime aandacht voor het besparen van elektra en water. Dat is het hele jaar door belangrijk.”

Aanmelden voor gratis bezoek energiecoach

Iedereen die krap bij kas zit door hoge energiekosten kan een afspraak maken. Dat kan heel eenvoudig via https://energiesamenfoodvalley.nl/ecoach-rhenen/, of bel (06) 81 36 39 56.

Wilt u graag helpen en opgeleid worden tot Energiecoach? “We zijn nog steeds op zoek naar mensen die als vrijwilliger aan de slag willen”, vertelt Renate. “Iedereen die interesse heeft en minimaal tien uur per maand beschikbaar is, mag mij bellen.” Renate is bereikbaar op (06) 81 36 39 56.