In juni wordt de Cuneramarkt uitgebreid met een verenigingsmarkt.
In juni wordt de Cuneramarkt uitgebreid met een verenigingsmarkt. Foto: Geertje van Walsem

Cuneradag geeft clubs alle ruimte op verenigingsmarkt

Algemeen

RHENEN – Twee jaar stilstand wegens de coronapandemie heeft er bij verenigingen ingehakt. Leden haakten af, nieuwe aanwas bleef uit. Clubbesturen merken de gevolgen nog steeds. Hun ledenbestand is ongezond afgeslankt, het kost soms moeite de vereniging draaiend te houden.

Deze ontwikkeling is aanleiding voor de Stichting Cuneradag om vrijwilligersorganisaties te helpen er bovenop te komen. Op de Cuneramarkt, zaterdag 10 juni, zijn de spotlights vooral gericht op het verenigingsleven. De Stichting Cuneradag stelt middelen en ruimte kosteloos beschikbaar. Vrijwilligersorganisaties kunnen zich op deze ‘verenigingsmarkt’ in het stadscentrum presenteren.

Dat verenigingen het moeilijk hebben ondervond de Stichting Cuneradag vorig jaar van nabij. In de aanloop naar het traditionele slotconcert in de Cunerakerk bleek dat het aantal leden van fanfare Crescendo uit Elst en symfonisch blaasorkest Ons Genoegen uit Rhenen een ondergrens had bereikt. Beide muziekverenigingen moesten voor hun uitvoering muzikanten van collega-verenigingen lenen.

Dit voorbeeld zette de organisatoren van Cuneradag aan het denken. In 2010 is de Stichting Cuneradag.nl in het leven geroepen om verenigingen en minder bekende vrijwilligersorganisaties bij de bevolking onder de aandacht te brengen. Verenigingen en vrijwilligers zijn het cement van een samenleving, was de idee er achter, daar moet je zuinig op zijn.

Wie actief is op het gebied van sport, kunst en cultuur kan op Cuneradag op podia aan geïnteresseerde bezoekers laten zien en horen wat ze hen te bieden hebben. De stad is in feite een groot ‘podium’, een plek om kennis te maken met wat er te doen is en een ontmoetingsplek voor ingeburgerde inwoners en vooral nieuwkomers.

Onder het motto ‘Voor Rhenen, door Rhenen’ komt zaterdag 10 juni het accent te liggen op verenigingen. In de aanloop naar die ‘verenigingsmarkt’ polst de Stichting Cuneradag binnenkort clubbesturen en vrijwilligersorganisaties over hun ideeën, wensen en suggesties voor het inrichten van de verenigingsmarkt. Initiatiefnemer is Henry van Breenen van basketbalvereniging Black Stars. Reageren? info@Cuneradag.nl o.v.v. Verenigingsmarkt.