Afbeelding
Foto:

Kunnen jongeren veilig
opgroeien in Neder-Betuwe?

NEDER-BETUWE - Volgens het Diaconaal Platform Neder-Betuwe, waarin alle kerken participeren, moeten Jongeren veilig en gezond kunnen opgroeien.

Door Jan Woldberg

Dat is niet vanzelfsprekend en daarom werkt men aan een plan om alle betrokkenen bij elkaar te brengen. Om meer te weten te komen over dit bijzondere project In een gesprek met ouderling van de Molukse kerk Stanley Akerina en preventiespecialist en projectleider Luuk Miedema, die ervaring heeft opgedaan op de Veluwe

Akerina: "Jongeren worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met te veel vragen: Welke foto’s deel ik via Snapchat en waar komen die allemaal terecht?, Hoeveel tijd besteed ik aan mijn mobiele telefoon?, Klasgenoten gebruiken drugs, is dat normaal? Wil ik meedoen of moet ik meedoen?”

Volgens Miedema horen opstandigheid en het afzetten tegen je ouders bij de puberteit, maar zijn de afgelopen jaren te veel jongeren in de knel gekomen. De snelle veranderingen zijn nauwelijks bij te houden en dan is er ook nog een kloof hoe je bent opgevoed.

Daarom is gaan de mannen in gesprek met scholen, verenigingen, kerken en jongerenwerk en kijken welke knelpunten ze zien voor jongeren in Kesteren. Miedema: "Op basis van de gesprekken maken we een plan wat later ook in de andere kernen zou kunnen werken. Miedema denkt bij dat plan aan voorlichtingen, activiteiten en begeleiding voor jongeren die het moeilijk hebben en cursussen voor ouders en vrijwilligers."

Dit project wordt betaald door de kerken en de Gemeente Neder-Betuwe. (preventie@luukmiedema.nl)