7 februari 2023. Blauwe Kamer. Zanglijster heeft kundig een regenworm te pakken. (foto: Henk van der Kooij)
7 februari 2023. Blauwe Kamer. Zanglijster heeft kundig een regenworm te pakken. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Verblijdende Verwarmende Voorjaarsweeën!

BETUWE - Dit jaar had ik al regelmatig geconstateerd dat ik nog steeds geen zingende Zanglijster hoorde. Maar maandagochtend 13 februari was het toch zover. Het was buiten relatief zacht en vochtig en door de ochtendschemering klonken zijn jubelende uithalen!  

Ook Heggenmus, Roodborst, Turkse Tortel, Koolmees en Pimpelmees lieten zich, elk op hun eigen wijs, horen. Een heerlijk beginnend sprankelend vogelkoor. De wijze koning Salomo schreef in een hoog lied: De bloemen worden gezien in het land (denk bijvoorbeeld aan sneeuwklokjes, krokussen en narcissen), de zangtijd genaakt (komt dichterbij)! Heerlijke tijd. 

De eerste vogelgeluiden in het vroege voorjaar moet je beleven. Ze zijn als klankrijke weeën die de geboorte van nieuw fris lenteleven aankondigen. 

Elk jaar is dat ontwakend lenteleven geweldig mooi. En dat alles doordat de dagen duidelijk langer aan het worden zijn. En heerlijk warmer. Zonder de zon kan de natuur niet. Zonder de zon is geen leven mogelijk. 

Nog even terug naar de Zanglijster. Op 7 februari zag ik vlak voor de ingang van de Blauwe Kamer in het stukje grasland een foeragerende Zanglijster. Gelijk gestopt. Zanglijsters eten graag regenwormen. Speuren en peuren naar pieren. 

Op de foto heeft de vogel een worm te pakken. Een lekker eiwitrijk hapje. Zo pittig z'n zangklanken zijn, zo heftig trok de vogel aan de pier. Zonder dat de worm afbrak. Dat doen wij mensen deze vogel niet na. Bij ons trekken breekt een regenworm af. Zanglijster trekken blijkbaar fijngevoeliger. Wonderlijke kundigheid.