De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Afschaffen kermis? Ingen in brand!

LIENDEN - De drie-daagse kermis in Ingen afschaffen? Vergeet het maar. Volgens de twee wethouders, die beiden ook nog eens uit Ingen kwamen, zou dan heel Ingen in brand staan. Tijdens de raadsvergadering van 30 september 1969 kwam de voorzitter met het voorstel, dat er spoedig een eind moest worden gemaakt aan dit jaarlijkse  evenement.

Door Piet Verwoert

"Er is geen sprake meer van een kermis. De enkele behendigheidsspelen vormen een ontmoetingspunt voor de jeugd. Vandaar uit is men bij gebrek aan een schiettent op de kermis, het  kerkgebouw als doelwit gaan gebruiken. Aan dit monument is ernstige schade toegebracht. Al deze factoren wijzen erop, dat zo spoedig mogelijk een einde moet worden gemaakt aan de kermis."

Enkele Ingenaren op de publieke tribune reageerden. Eén, die wat minder goed hoorde, vroeg aan z'n buurman: "Wah zee 'tie daor? "Dat de kermis bij ons mot verdwiijne!" "Ge lieg 't toch kjèl!. Da gao nie gebeure!.

In Ingen was de kermis heilig. De draaimolen van de familie Ranché, met bewegende paarden en schuiten, de kop van jut, de schiettent en de grijpautomaat en na afloop een bôltje bij Goos. Geweldig. 

Volgens de wethouders, Van Blijderveen en Van Ewijk, zou Ingen dit niet pikken. "Heel Ingen zou in brand staan". Er kwam een oplossing voor het probleem. De raad overwoog of een middenstandsvereniging of een kermiscommissie de organisatie van een kermis niet kon overnemen. Het college vond dit een goed idee Tot 1969 organiseerde de gemeente dit evenement. Een kermiscommissie kwam er. Tot 2017 organiseerde men de kermis. De publieke belangstelling liep echter sterk terug De commissie besloot de knoop door te hakken. Einde kermis...

Wel  bleef de commissie aan. Men zette zich in voor andere evenementen in het dorp.