Warm aankleden als spelonderdeel van de Elfstedentocht. (foto: Geertruida Verboom)
Warm aankleden als spelonderdeel van de Elfstedentocht. (foto: Geertruida Verboom) Foto: Geertruida Verboom

Alternatieve Elfstedentocht voor ouderen
bij woonzorgcentrum De Linde in Achterberg

ACHTERBERG - In Woonzorglocatie De Linde werd op 31 januari, door bewoners de Elfstedentocht gereden. Op deze actieve speldag konden zij langs de elf Friese steden ‘schaatsen’ en bij elke stad een opdracht of spelonderdeel doen. Elk onderdeel leverde een stempel op, die aan het eind een medaille en oorkonde opleverde.

De bewoners gingen met familieleden, medewerkers of vrijwilligers langs de Friese steden. Bij de steden kon onder andere worden gegooid met sneeuwballen (piepschuim ballen), soorten schaatsen een naam geven, warm en winters aankleden voor de foto en een ijsschotsenpuzzel worden opgelost. Ook spreekwoorden en gezegdes over winter en ijs kwamen voorbij. De Koek en Zopie was aanwezig met warme chocolademelk met slagroom, anijsmelk en lekkere koeken. 

De speldag roept veel herinneringen op aan de Elfstedentocht, de winter, schaatsen en dergelijke. Ook aan de sloten waar men schaatste en de anijsmelk die je ’s avonds ook dronk voor het slapen gaan. De herinneringen maken de bewoners vaak enthousiast en we benaderen vooral de positieve dingen. Het was een groot succes!