De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Toch verbouwing boerderij aan de Akker

LIENDEN - De verbouw van een oude boerderij aan de Akker in Ommeren leverde in de jaren 1973/74 een juridische strijd op tussen de raad van de gemeente Lienden, Gedeputeerde Staten van Gelderland en het ministerie van Volkshuisvesting. Vooral door de inzet van de raad (met name twee raadsleden) werd de 'Kroonzaak Zaaijer' gewonnen.

Door Piet Verwoert

De raadsleden Herman Freeke en Johan de Groot diepten, met medeweten van het college van burgemeester en wethouders, de zaak Zaaijer nog eens grondig uit. Zij maakten foto's van boerderijen in het uitgebreide buitengebied van de gemeente Lienden. Een dertigtal hiervan boden zij aan aan het gemeentebestuur. Onder meer foto's van boerderijtjes die al lang niet meer door echte agrariers worden bewoond.

B.en W. stuurden de album met foto's en een brief aan de minister van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening alsmede aan G.S. van Gelderland. "Er worden miljoenen guldens uitgetrokken voor het behoud van karakteristieke gebouwen in steden. En nu zou een vergunning voor het behoud van een boerderij in de Betuwe worden afgewezen?"

Tenslotte vroegen B. en W. om de medewerking van het ministerie om de karakteristieke bebouwing in Ommeren te handhaven. Hierna volgde een intensief overleg tussen deze instanties en de gemeente. Enkele juristen van het ministerie en het provinciaal bestuur kwamen zich zelfs persoonlijk in Lienden en Ommeren op de hoogte stellen. Uiteindelijk was men het eens met de zienswijze van de gemeente, dat door het niet-afgeven van de vergunning. een verschraling en ontmanteling van de Betuwe zou betekenen. De actie was succesvol. Ook G.S. van Gelderland was tenslotte bereid hun oorspronkelijke standpunt te verlaten. Zij verleenden alsnog toestemming. De familie Zaaijer kon aan de slag.