Afbeelding
Foto:

Zorgjongeren thuis
op de zorgboerderij van familie Pul

KESTEREN - Bijna twee jaar woont de familie Pul met hun zorgjongeren in de kapitale woonboerderij De Woerd in Kesteren. Een mooi moment om te kijken hoe het hun vergaat. Aangeschoven aan de keukentafel steken Jan en Annemiek van wal.

Door Jan Woldberg

Jan laat weten dat zij, als vrijwillig opvanggezin, geraakt werden door de problemen van kinderen. Annemiek vult aan dat zij na 17 jaar in het voortgezet onderwijs steeds meer de behoefte kreeg om jongeren met een randje te ondersteunen.

Dit snode idee resulteerde in een ambitieus plan om samen een zorgboerderij te starten. Na een lange zoektocht streek het gezin, met zelf ook vier kinderen, neer in de Woer , een kapitale woonboerderij in Kesteren met voldoende ruimte voor buitenactiviteiten. Jan: ’Wij zien het helpen van kinderen in de knel als onze roeping, maar ook als noodzakelijk kwaad. Ons hart ligt bij jongeren van 10 tot 18 en gezien de problematiek is het vaak een druppel op de gloeiende plaat, maar voor een jongere zelf is het een wereld van verschil.'

De boerderij werd gekocht als gezinshuis, maar naar verloop van tijd werden de plannen drastisch aangepast. Zo zijn er nu twee zelfstandige leefruimtes waar jongeren leren zelfstandig te wonen. Verder een keer in de 14 dagen een logeerhuis met maximaal drie kinderen uit een druk gezin die kunnen onthaasten. Annemiek verzorgt het onderwijsprogramma waarbij de jongeren die uitvallen op school een afwisselend en individueel programma krijgen aangeboden. Als de kinderen gevraagd wordt wat zij leuk vinden, zijn bij sommigen onkruid wieden en konijnen voeren favoriet met als reden dat ze dan het hoofd leeg kunnen leegmaken.