11 januari Rijnbandijk Lienden. De geheel zwarte Zwarte Kraai (wat een snavel!) liet zich fotograferen. Verrassend!
11 januari Rijnbandijk Lienden. De geheel zwarte Zwarte Kraai (wat een snavel!) liet zich fotograferen. Verrassend! Foto: Henk van der Kooij

Zwarte vogels niet zwartmaken

Algemeen

LIENDEN - Vandaag aandacht voor een vogel die in Hét Gemeente Nieuws nog niet aan de beurt is geweest. Op de foto ziet u een kraaiachtige. Nu niet gelijk denken: daar zijn er veel te veel van. U wilt toch niet beweren dat het buiten zwart ziet van de kraaiachtigen (Gaaien, Eksters, Kauwen, Raven, Roeken en Zwarte Kraaien)? 

Door Henk van der Kooij

Ja, het klopt dat kraaiachtigen gewassen kunnen plunderen en jongen kunnen roven. Maar is daardoor elke kraaiachtige gelijk het zwarte schaap? Het is nog maar de vraag of kraaiachtigen werkelijk schade aanrichten aan allerlei vogelpopulaties. Nee, ik ga niet proberen bij u een wit voetje te halen. Ik ben geen zwartkijker. Ik zet niet de hele familie van kraaien op de zwarte lijst. Neem nu de Raaf, onze grootste kraaiachtige. Komt voor op de Heuvelrug, wordt verder in onze regio nauwelijks gezien. 

En in mijn jongere Hollandse periode zag ik veel meer Zwarte Kraaien dan nu in ons Gelders Rivierengebied. Zwarte kraaien zijn sociaal en leven buiten het broedseizoen graag in groepen. Vroeger kende ik slaapplaatsen van vele honderden kraaien.
Op de foto ziet u een geheel zwarte vogel. Van het verenkleed tot zijn krachtige snavel en poten. Zwarte kraaien zijn verbluffend intelligent en tot gereedschapsgebruik in staat. Sociaal en elkaar trouw. Ze ruimen aangereden wild op en zwerfafval in de stad. Eten ook insecten, zaden en noten. Ze vormen, met de hele familie kraaiachtigen, slimme, vindingrijke vogels die blijven fascineren. Ze verdienen het niet om zwartgemaakt te worden.