Werk van Jeanie van der Heiden.
Werk van Jeanie van der Heiden. Foto: Kitty van den Hoek

Jeanie van der Heiden in Podium De Vlam

Algemeen

RHENEN - Spelen en ontdekken: dat zijn sleutelwoorden in de werken van de Rhenense beeldend kunstenaar Jeanie van der Heiden. Zondag 26 februari is zij van 12.00 – 14.00 uur aanwezig in Podium De Vlam (Beukenlaan 2, Rhenen) om met bezoekers in gesprek te gaan over haar werk. Toegang is vrij. Mooi te combineren met een wandeling op de Thijmse Berg!

Jeanie van der Heiden keek in haar jeugd vol bewondering naar mensen die creatieve dingen maakten. “Ik ben niet grootgebracht met kunst,” vertelt Jeanie, die opgroeide in de Alblasserwaard. “Dus toen ik voor mijn eerste baan bij toeval in het museum in Gouda kwam, keek ik mijn ogen uit. Daar hingen tekeningen van Paul Citroen. Die waren zo knap gemaakt, ik dacht: dat kan toch niet echt zijn!”

Avontuurlijke combinaties

Jeanie deed een opleiding tot laborant en onderzocht allerlei stoffen en materialen: monsters van schepen, hondenvoer, pinda’s met en zonder schimmel. “Dat was eigenlijk ook een soort spelen en ontdekken. Zo heb ik het ook gedaan met schilderen en keramiek: wat kan het materiaal, wat gebeurt er als je combinaties maakt van papier en doek, bielzenzwart en latex?” Jeanie kocht eens Taiwanese tempelbriefjes in de toko in Arnhem en maakte er – na veel uitproberen - een kleurrijk werk van met wel tien lagen. Abstract heeft haar voorkeur, alhoewel ze ook portretten en ander figuratief werk heeft gemaakt. “De ondergrond geeft mij de basis, dat is mijn grondschets. Van daaruit is het een ontdekkingstocht.”

Kunstzinnige ontwikkeling

Jeanie kreeg haar kunstzinnige scholing middels cursussen modetekenen en een opleiding aan de Rotterdamse Academie de Couture – tegenwoordig de Willem de Kooning Academie. Daar leerde ze onder meer hoeden maken, patroontekenen en couturetechnieken. Ze volgde schilderlessen bij de Wageningse Thea Vos.

Wandelen en kunst bekijken

Zondag 26 februari is Jeanie van der Heiden van 12.00 – 14.00 uur aanwezig in Podium De Vlam om met bezoekers in gesprek te gaan over haar werk. Combineer een mooie wandeling op de Thijmse Berg met een bezoek aan Podium De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. Toegang is vrij. De expositie is ook te bezoeken tijdens activiteiten in Podium De Vlam. Zie voor het programma www.podiumdevlam.nl/agenda.