Der Weissensee und sein Eis-Magier

Algemeen

RHENEN - In 1987  werd een spectaculaire James Bond film gedraaid op de Weissensee. Aart Koopman en Leo van Hees, die alternatieve 11-stedentochten organiseerden in Finland, Zweden, Polen en zelfs Canada, zagen de bevroren Weissensee in Oostenrijk.

 Al vele jaren wordt daar nu de Alternatieve 11-Stedentocht geschaatst. In 1963 hoorde Rob Moret op de radio het verslag van de meest barre tocht. Bijna tienduizend deelnemers waren gestart, slechts 126 haalden de  finish. Rob moest 22 jaar wachten tot 1985 om deel te kunnen nemen. Om je aan te melden stond je toen buiten in de vrieskou vanaf half zes ‘s morgens tot half twaalf en ook vrienden Bert van Aalderen en Peter Busch werden aangemeld. 

In 1985, 1986 en 1997 kwam hij thuis met het fel begeerde 11-Stedenkruisje. In 1997 stond Hannie Ypma na Barthlehiem in de duisternis en durfde niet verder. Zij schreef: ‘In ‘85 en ‘86 kon ik niet meedoen en nu moest ik opgeven’. Wat zou er van Hannie overblijven als niemand haar op het ijs zou vinden? Rob zei: “Houdt mijn handen op mijn rug vast” en zo behaalde Hannie haar kruisje  Ook op de Weissensee reed Rob zes keer de 200 km van de Alternatieve Elfstedentocht. Wegens corona ging de tocht een aantal jaren niet door.

Nu waren weer velen afgereisd naar de schilderachtige Weissensee. Bij aankomst vernam Rob dat een hoofdstuk in Der Weissensee und sein Eis-Magier van Cornelia Ohst aan Rob was gewijd.

Op de Weissensee vonden prachtige wedstrijden plaats. Rob had zich ingeschreven voor een toertocht over 105 km. Met grote voldoening volbracht hij deze afstand en ontving zijn beloning.