6 januari 2023 Blauwe Kamer. Een juveniele Aalscholver houdt leergierig een volwassen Aalscholver in de gaten.
6 januari 2023 Blauwe Kamer. Een juveniele Aalscholver houdt leergierig een volwassen Aalscholver in de gaten. Foto: Henk van der Kooij

Puber en volwassene

Algemeen

BETUWE - Op 6 januari was ik in de Blauwe Kamer. Vanuit de wetenschap dat er dan al vogels zijn die bij betrekkelijk zacht weer broeddrang voelen opkomen. Altijd weer boeiend om dat waar te nemen in hartje winter. 

Door Henk van der Kooij

Op de foto ziet u rechts bij een nestplatform een volwassen Aalscholver (veel zwart, witte broeddijvlek en bruiloftswit aan de kop). Links een juveniele Aalscholver met een lichte vlekkerige borst, die vol interesse toekijkt. ”Ja, kijk jij maar jochie, je zult wel denken, wat bezielt die zwarte?! Komt door hormonen, dat zijn boodschapperstoffen die via het bloed door mijn lichaam jagen. Daar heb jij als puberende lichtbuik ook meer en meer mee te maken. En daar moet je mee leren omgaan. Dat duurt bij mensen jaren. Gekke wezens die mensen. In plaats van onzekere pubers te helpen die ingrijpende veranderingsperiode goed door te komen, adviseren ze jongeren regelmatig op jonge leeftijd – natuurlijk, er zijn gevallen waarin het echt nodig is – om zich te laten transgenderen, te laten om-hormonen. 

Voor hun zestiende jaar kunnen ze al puberteitsremmers krijgen! Vanaf 16 jaar kan middels hormoonbehandeling (en) het geslacht worden aangepast! Je zou bij mensen hierin veel meer terughoudendheid verwachten. Nee, wij vogels transgenderen niet. Wij moeten leren luisteren naar ons lichaam. Onszelf leren accepteren zoals we zijn. Zonder dat kun je geen goede relatie aangaan. Daarom Lichtbuik kijk maar goed naar mij en doe je voordeel er mee. Alles op zijn tijd. Pas als volwassene gaan nestelen! Ik heb gezegd.”