23 januari 2023 Kesteren. Een Fazantenhen schrijdt door de tuin, speurend naar voedsel. (foto: Henk van der Kooij)
23 januari 2023 Kesteren. Een Fazantenhen schrijdt door de tuin, speurend naar voedsel. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Een vrouwelijke struiner

KESTEREN - Toch leuk als je met elkaar thee aan het drinken bent en je ineens buiten in de tuin een Fazant ziet lopen. In alle rust liep de vogel tussen de nog niet kort geknipte vegetatie door. 

Door Henk van der Kooij

Tussen haakjes: niet in het najaar alles plat snoeien! Insecten hebben dan meer mogelijkheden om de winter door te komen. Weet bijvoorbeeld dat stengels van uitgebloeide bloemen voor bijen een prima plek zijn om te overwinteren. Laat uitgebloeide bloemen staan tot in maart. Het is toch leven en laten leven?! 

Op de foto ziet u een fazantenhen, een statige grote hoender. De vogel is geheel bruinachtig met fraaie donkere vlekken. Iedereen weet hoe opvallend kleurrijk een fazantenhaan is. Vrouwtjes zijn veel minder opvallend: het zijn de goed gecamoufleerde vrouwtjes die de eieren uitbroeden.

Fazanten zijn opportunisten: ze eten ‘wat ze pakken kunnen’. Hun voedsel bestaat uit plantaardig materiaal en insecten. Ze kwamen van nature niet bij ons voor. In West-Europa zijn ze ingevoerd ten behoeve van de jacht. In onze regio zijn ze het hele jaar door te zien.

Fazanten mogen onder bepaalde voorwaarden worden bejaagd. Fazantenhennen van 15 oktober tot en met 31 december. Deze vogel werd gezien in januari. Dus na het jachtseizoen. Heeft voorlopig van de mens geen gevaar te duchten.
Zou ze daarom zo op haar gemak door tuinen struinen? Of deden de wat lagere temperaturen de vogel naar voedsel in tuinen zoeken? Hoe het ook zij: bijzonder om deze vogel bij huis te spotten!