Een urn waar de crematieresten in werden gedaan. (foto: Collectie Arend Datema Instituut)
Een urn waar de crematieresten in werden gedaan. (foto: Collectie Arend Datema Instituut) Foto: Collectie Arend Datema Instituut

Lezing Streekmuseum Baron van Brakell

KESTEREN - Op maandagavond 13 februari komt André van Ingen, die al vanaf zijn jeugd lid is van de Historische Kring Kesteren en Omstreken, vertellen over de opgraving in de jaren ‘70 op de Prinsenhof te Kesteren.

De vereniging heeft in de eerste tien jaar van hun bestaan, hele belangrijke archeologische vondsten gedaan. Een ervan was de ontdekking van het grafveld Prinsenhof te Kesteren. In die tijd werden er nog geen archeologische vooronderzoeken gedaan voordat men aan woningbouw begon. De leden van de archeologische werkgroep, hielden alle grondwerkzaamheden in de gaten. 

Jaap van Dam woonde vlakbij boerderij De Prinsenhof te Kesteren. Op het terrein achter de boerderij werd een nieuwe woonwijk ontwikkeld. Jaap ging in de pauze van zijn werk altijd even kijken bij de aanleg van de rioleringen in het gebied. Hij ontdekte de resten van een crematiegraf uit de Romeinse tijd. Bijna altijd zijn er dan meerdere graven aanwezig. 

De professionals waren nogal terughoudend na de melding. Zelf was André toen leerling op de school van Arend Datema en ging mee op onderzoek. Met behulp van een grondboor werden in totaal 42 graven geborgen. De professionals werden daardoor wakker geschud. Zij namen de graafwerkzaamheden over en vonden nog eens 102 graven. 

In de afgelopen 50 jaar zijn er diverse opgravingen in en rondom Kesteren geweest, echter alle door amateurs, waardoor die nooit zijn uitgewerkt. Alleen de opgravingen gedaan na 2006 door professionals zijn volgens protocol uitgewerkt. "Nadat we dit alles een tweetal jaren geleden hebben vastgesteld, hebben we besloten om de opgraving Grafveld Prinsenhof professioneel te gaan uitwerken door onze eigen archeologische werkgroep in samenwerking met de VU-Amsterdam."

Tijdens de lezing zal inzicht verschaft worden in de resultaten van alle onderzoeken die gedaan zijn. De avond begint om 20.00 uur. Voor leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken is de toegang gratis. Niet-leden betalen twee leden.