De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

'Alles wat goed loopt

wordt de nek omgedraaid'

LIENDEN - De ambulancedienst draaide uitstekend. Een goede ambulancewagen. Voldoende enthousiaste vrijwilligers. Snel ter plaatse bij oproepen. Ook belangrijk: de inwoners van de gemeente stonden als een blok achter de zaak. Toch verschenen er donkere wolken  vanuit het oosten. Gedeputeerde Staten van Gelderland wilde een nieuw spreidingsplan voor ambulance diensten.

Door Piet Verwoert

In september '84 kondigde G.S. van Gelderland aan dat er een nieuw spreidingsplan voor ambulance diensten werd voorbereid. In dit plan zouden Lienden en Echteld buiten de boot vallen. Geen standplaats meer voor deze gemeenten.

Ondanks, soms felle, protesten en bezwaarschriften stelde de toenmalige staatssecretaris van volksgezondheid zich achter de plannen van  G.S. In 1987 organiseerde de S.B.A. (Stichting Beheer Ambulance) een hoorzitting om de stemming onder de bevolking te peilen. Deze vergadering, op 2 april, in zaal Torenzicht, werd massaal bezocht. Vierduizend bezwaarschriften gingen naar de Raad van State. Het bestuur van de S.B.A. ging in beroep bij de AROB-rechter.

"Alles wat goed loopt wordt de nek omgedraaid", was dè kreet die je hoorde in de dorpen. Op 4 maart 1987 kwam het bericht binnen, dat per 1 januari '88 de vergunning zou worden ingetrokken. Men zou er uiteindelijk nog één jaar bij krijgen. Op 1 januari '89 was de ambu-dienst definitief afgelopen.

De S.B.A. bleef bestaan. Het vermogen werd op een bank gezet. De rente kwam elk jaar ten goede aan instellingen. Het bestuur maakte per 15 juli '98 een definitief einde aan de stichting. Behalve de rente ging ook het vermogen (f. 138.000,--) naar instellingen (onder meer zorgcentrum).