Afbeelding
Foto:

Neder-Betuwe worstelt met het betrekken van de burger

NEDER-BETUWE - Tijdens raadsvergaderingen is de publieke tribune vaak akelig leeg terwijl de gemeente er volgens griffier Erwin van de Neut er in de regio niet slecht op staat. ‘Voor de meeste gemeenten is dit een worsteling en dat is in Neder-Betuwe niet anders.’ Volgens Erwin kijkt de regio met belangstelling hoe in Neder-Betuwe jongerenparticipatie vorm krijgt. 

Door Jan Woldberg

Het gaat hier om een jongerenraad met een formele status, de workshops met basisscholen, het jongerendebat en the real Game waar jongeren van alle VO-scholen samen hun eigen wijk mogen realiseren.

Deze activiteiten worden uitgevoerd door raadsleden waaronder CU fractievoorzitter Cees van Hattum, die alweer uitziet naar de komende workshops met de Seba en de Houtkoperschool. Cees: ‘Heerlijk om te zien dat kinderen en jongeren tijdens de praktische workshops zelf plannen mogen maken en er dan achter komen dat een zwembad in elke kern ook nog wel betaald moet worden.'

Erwin denkt dat de burger alleen op de tribune gaat zitten als er iets speelt in de eigen omgeving. Voorbeelden waren volgens hem de mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten op een camping in Kesteren en de riolering Opheusden.

Volgens Cees kan het spannender als tijdens de voorbereidende raad de zogeheten 'hamerstukken' schriftelijk worden afgedaan. De belangrijke onderwerpen kunnen dan via stellingen in de raadszaal met alle betrokkenen en het publiek in een open debat worden behandeld, waarbij de raadsleden ambtenaren en de verantwoordelijk wethouder in het publiek zitten. Dit onder leiding van een onafhankelijk voorzitter.'

Afbeelding