De na- oorlogse raadsperikelen in de Gemeente Lienden

Een eigen ambu na ernstig ongeval

LIENDEN - Het zal 1970 geweest zijn toen men in de gemeente Lienden dacht aan een eigen ambulance. De knoop werd doorgehakt nadat in Ommeren tijdens mist een ernstig ongeval gebeurde. Er kwam een actiecomité. De gemeente kon wat later beschikken over een eigen ambu.

Door Piet Verwoert

Een potdichte mist hing boven het Ommerenseveld toen er in 1970 een ernstig verkeersongeval gebeurde. In de gemeente Lienden was men in die jaren aangewezen op Tiel. Natuurlijk had die dikke mist er ook mee te maken maar het duurde toen anderhalf uur, voordat de ambu op de plaats van het ongeval was.

Er kwam een actiecomité. Later officieel de Commissie Beheer Ambulance. De voorzitter was Peter Boskaljon. Er werd een oude auto aangekocht. Deze werd omgebouwd tot ambulance. Die eerste wagen heeft heel kort dienst gedaan. Hij voldeed aan geen enkele eis. Er kwam een veel betere. De overdracht aan het bestuur was op 11 januari 1972.

De afdeling Lienden van het Nederlandse Rode Kruis was de belangrijkste partner van de stichting. Men leverde een gekwalificeerde bemanning. Er waren zeker 30 vrijwilligers actief om de ambulancedienst te runnen. Enkele medewerkers hadden zelfs de cursus hartbewaking gedaan. De ambulancedienst werd gedragen door de bevolking.
Er kwamen de nodige acties om de tekorten aan te zuiveren Het kermiscomité Ingen overhandigde bijvoorbeeld een bedrag van 1000 gulden aan de stichting SBA. Ook hielden de marktkooplieden een actie. Van de opbrengst werden portofoons en mobilofoons gekocht. Er moest een garage komen voor de wagen. Geen enkel punt!. De bliksemactie 'Ambu moet onderdak' leverde op één zaterdagmiddag liefst 38 mille op. (wordt vervolgd)