Rhenen gaat Europees

Algemeen

RHENEN - Enkele maanden geleden kreeg de gemeente Rhenen de vraag of er belangstelling was om mee te doen in een Europees project. Nu heeft de Europese commissie verschillende programma’s. Het programma, waarvoor Rhenen werd benaderd, heet CERV. Die afkorting staat voor Citizens, Equality, Rights and Values (= Burgers, Gelijkheid, Rechten en Waarden) Uiteindelijk werd Rhenen, samen met 7 andere Europese gemeenten, partner in twee voorstellen. 

Na lang wachten, kwam twee maanden geleden het bericht dat beide projecten waren goedgekeurd. Na de nodige administratieve rompslomp, zijn we nu zover dat we kunnen beginnen.

Beide projecten goedgekeurd 

Het ene goedgekeurde project heet Green Youth. Thema is duurzaamheid en jeugd. Het tweede heet FutureUp en richt zich op onderwerpen als democratie, anti-discriminatie en geloofsvrijheid. Beide projecten duren 24 maanden en beginnen op korte termijn. Gedurende die 24 maanden gaan, per project, 2-3 mensen uit Rhenen zeven keer op reis naar de andere gemeenten en ontvangen één keer die gemeenten in Rhenen. De deelnemende gemeenten komen uit diverse Europese landen, zoals Spanje, Italië, Slovenië, Griekenland, Duitsland, Roemenië, Malta en Portugal. En dus ook uit Nederland, uit Rhenen. Elk bezoek bestaat uit 2 reisdagen en 2 projectdagen. De kosten voor reis en accommodatie worden door het project betaald. Doel van de projecten is dat deelnemers gedachten uitwisselen met ’jongeren en volwassenen uit de andere landen. Een tweede doel is om, terug in Rhenen, iets van de ervaringen te delen met andere Rhenenaren.

Vervolg 

Inmiddels is er een eerste bijeenkomst geweest met een aantal geïnteresseerde en enthousiaste belangstellenden. Zij zijn nu op de hoogte van de projecten. Zodra data van bezoeken bekend zijn, gaan we verder met het plannen ervan. Mocht u, na het lezen van dit bericht, ook belangstelling hebben om mee te doen, neem dat gerust contact op met Baukje Reynders (Baukje.Reynders@rhenen.nl) of met Hans Blankestijn (blankcon@delta.nl)