Afbeelding
Foto:

Leerlingen Van Lodenstein Kesteren
op de bres voor vluchtelingen

KESTEREN - De leerlingen van het van het Reformatorische Van Lodensteincollege in Kesteren zijn sociaal betrokken en al jaren in de weer met aansprekende projecten ten bate van het vluchtelingenprobleem. Om wat meer te weten te komen over de drijfveren van deze leerlingen een bezoekje gebracht aan de school waar drie initiatiefnemers in de ‘oliebollenkeuken’ al stonden te wachten.

Door Jan Woldberg

Daan van Vulpen steekt van wal en verteld hoe het allemaal begon met een gastles over de ontberingen op het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos. Hanno Vervat vulde aan dat door dit persoonlijke verhaal het wel heel dichtbij kwam. De jongeren besloten dat er wat moest gebeuren en al snel kwam er de eerste inzamelingsactie met de intentie om nog meer te gaan doen.

Volgens Gerniette Willemsen was corona een spelbreker. Acties stonden te lang op een te zacht pitje. De werkgroep gaat dit goedmaken met actuele doelen. ‘Ons nieuwe doel zijn de Oekraïners die onder erbarmelijke omstandigheden in de Oekraïne zijn achtergebleven. Naast geld leveren wij goederen aan die via een centraal punt op een bestemming in Oekraïne aankomt.'

Hanno: ‘Onze eerste activiteit was een succesvolle oliebollenactie die een mooi bedrag heeft opgebracht.' Volgens Gerniette smaakt deze actie naar meer en binnen de kortste tijd vlogen de ideeën over tafel waaronder een sponsorloop en een sing-in. Om de activiteiten onder de aandacht te brengen gaat de groep een eigen website en facebookpagina op zetten en jongeren uit te dagen mee te doen en ideeën aan te dragen.