Rhenen met Cunera: Parel aan de Rijn. (foto: Rob Moret)
Rhenen met Cunera: Parel aan de Rijn. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Parels aan de Rijn

RHENEN - Een lint van parels zijn door de Rijn met elkaar verbonden. Wie kent niet de tocht naar Santiago de Compostella? De unieke plaatsen langs de Rijn zouden veel meer met activiteiten, wandel/fiets/auto tocht, met elkaar verbonden kunnen worden.

Parel Rhenen. Kunstenaars vereeuwigden de Cunera met uniek doksaal. In musea in Parijs, Londen en Den Haag is Rhenen te zien. Willem van Ommeren, geëerd met zilveren Cuneraspeld, meldde dat het doksaal wordt gerestaureerd.

Volg de Rijn, de Limes, de Romeinse grens, dan kom je langs Xanten met Castellum. Iets verder Keulen met zijn beroemde Dom. Hier werd Cunera met 1000 maagden overvallen. Dan de Drachenfels bij Konigswinter, bezocht door duizenden toeristen. Koblenz met Deutsches Eck, waar de Moezel in de Rijn komt, met protserig, zeer groot standbeeld van Kaiser Wilhelm. Vervolgens Romantische Rijn met veel woeste kastelen en steile wijnhellingen. De Lorelei, veel schepen sloegen daar te pletter omdat de schippers keken naar schone jonkvrouw op de rots die haar gouden haren kamde. Heb je het schilderachtige Boppard en Rudesheim gezien ? Straatsburg, Kaiserstuhl en Bazel horen er ook bij. Bij Sackingen zien we de historische overkapte houten brug over de Rijn. Bulderend, overweldigend de waterval van Schaffhausen en iets verder sub tropisch eiland Mainau. In Chur kan je aansluiten achter de trein in de straat. Zelfs water komt in de Rijn uit Val di Lei in Italië. De tocht van dit stuwmeer naar Katwijk aan de Rijn werd per fiets, ruim 1000 km, afgelegd.

Om Rhenen op de kaart te zetten zou deze unieke tocht, en al zijn parels gepromoot kunnen worden. Buitenland mag weten welk prachtig Stad Museum Rhenen wij hebben. Ook cultuurcoach Ester Lammers-van der Linden promoot Rhenen met 'Sint Cunera van Rhenen'. In september wordt dit opgevoerd en u kunt meedoen. Opgeven bij Ester. (Rob Moret)