Een deel van de spelers, figuranten en helpers tijdens de openbare repetitie.
Een deel van de spelers, figuranten en helpers tijdens de openbare repetitie. Foto: Gerson Huisman/Eagle Fotografie, Kesteren

Cuneralegende krijgt handen en voeten

Algemeen

RHENEN - Het begon als een jeugddroom van Ester Lammers-Van der Linden. En al wordt het de komende acht maanden nog even flink aanpakken, de toneelvoorstelling over de Cuneralegende begint vorm te krijgen. Inmiddels melden zich meer Rhenenaren, individueel of in verenigingsverband, die willen helpen de jeugddroom van Ester te realiseren.

De hoofdrolspelers zijn sinds de herfst wekelijks bezig hun teksten in te slijpen. Met hulp van een groeiende groep figuranten, want daarvan zijn er veel nodig. Figuranten met en zonder tekst moeten de omgeving levendig maken. Het decor, een markt, in de huisjes om het toneel, overal moet iets gebeuren of te zien zijn.

Zo herrijst de Cuneralegende op toneel, zoals schrijver Antoon Coolen het in de jaren ‘50 voor zich zag. Coolens tekst is onlangs door de befaamde verteller en tekstschrijver Eric Borrias afgestoft. Wie over acht maanden plaatsneemt op de tribunes in de uiterwaard hoort en ziet een geloofwaardig verhaal. Misschien net zo echt als de kerk en toren die op de achtergrond herinneren aan Rhenens stadspatrones.

Productieleider Lammers-Van der Linden greep de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Rhenen aan om bezoekers op te roepen mee te doen. Dat gebeurde: op de openbare repetitieavond stroomde de zaal tot haar verrassing vol nieuwsgierigen, benieuwd naar een ervaring voor of achter de coulissen.

Wie meedoet stapt op een rijdende trein, maar met nog veel open plekken. Behalve figuranten, zijn kleermakers nodig voor de kleding die ze hier 1700 jaar geleden droegen. Ook muzikanten die willen improviseren, want toen stond er geen noot op papier. En de toneelbouwmeester heeft creatieve decorbouwers nodig. Kortom: alle hulp blijft welkom.

Repetities zijn elke maandagavond vanaf 20.45 uur in de kelder van De Westpoort. Kijk op: Cuneratheater.nl.