De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Raad snel akkoord met drie grote projecten

LIENDEN - De raad was op 25 juni 1968 binnen de kortste keren akkoord met goedkeuring van kredieten voor 3 grote projecten. De bouw van scholen stond op het programma. Kosten bijna 900.000 duizend gulden.

Door Piet Verwoert

Vlak voordat de raad zich in het vakantie-avontuur stortte waren er nog enkele belangrijke zaken te regelen. Er werd een krediet gevraagd van een half miljoen gulden voor de bouw van een 5-klassige openbare lagere school te Ingen (Rijnstraat).Voor de bouw van een 2-klassige openbare kleuterschool in Ingen ('t Woud) werd een bedrag gevraagd van 216.500 gulden. Tenslotte moest de raad ook nog een besluit nemen over een krediet van 145.000 gulden voor de bouw van een christelijke kleuterschool te Lienden (Rembrandt van Rijnstraat).  Aan grondkosten was respectievelijk nodig: 76.945, 30.778 en 23.057 gulden. De raad had geen enkele moeite met de besluitvorming.

Sluitingsuur

Meer discussie ontstond er aan het eind van deze vergadering tijdens de rondvraag. Deze zaak was iets minder belangrijk. Verlenging van het sluitingsuur voor de plaatselijke cafés werd aangekaart. "Vergelijking met buurgemeenten, waar deze zaken nòg beroerder zijn geregeld, is geen optie", aldus Verkuijl. De fractievoorzitter van de Boeren Partij wilde een verlenging van het sluitingsuur. "Stelt u het maar vast op 02.00 uur." De voorzitter wilde hier niets van horen. "Er is een tijd van werken, van verpozen, maar ook van slapen. We houden het op 24.00 uur. Prima zo." "Voor oorlogs!, aldus Verkuijl. Hij hield nog even vol, maar kreeg weinig bijval. De regeling werd niet veranderd.