13 december 2022 Kesteren. Half-lichte Buizerd speurend naar voedsel vanaf hekwerkpaal.
13 december 2022 Kesteren. Half-lichte Buizerd speurend naar voedsel vanaf hekwerkpaal. Foto: Henk van der Kooij

Lichte paalvogel

Algemeen

KESTEREN - Op 13 december was het best koud voor de tijd van het jaar. Het had ’s nachts gevroren en de temperatuur kwam overdag nauwelijks boven nul. Ik reed met de auto – soms een handige verrijdbare kijkhut voor vogels! – over de Boveneindsestraat (Kesteren) toen ik een Buizerd op een hekwerk zag. Voorzichtig de auto gestopt en schuin in een inrit gezet om de prachtige roofvogel door open raam te kunnen fotograferen. 

Door Henk van der Kooij

Vaak is het zo dat als je in de auto blijft, een vogel niet gauw wegvliegt. Zo ook nu. De afstand auto – Buizerd bedroeg nog geen tien meter en de vogel bleef lang zitten. Dus goed kunnen bekijken. Was duidelijk op zoek naar prooi.
Kent u de vogelles voor 2023 al? Ook een Buizerd hoeft niet te werken voor voedsel, het alleen maar te zoeken en te vinden. Vanuit de auto zag ik de vogel speuren naar prooi. Buizerds zijn opportunisten: ze eten wat voorhanden is. Vandaar dat ze in allerlei landschappen zijn aan te treffen.
Sowieso staan veldmuizen op het hoofdvoedselmenu. Maar ook mollen, kleine vogels en regenwormen eten ze graag. Buizerds hebben een enorme variatie in verenkleed. Er zijn donkere en lichte buizerds. Met name overwinterende Buizerds uit Scandinavië zijn een stuk witter dan de meeste van ons eigen land. Mogelijk kwam ook deze roofvogel uit het hoge Noorden: dan hartelijk welkom in ons Rivierengebied! Buizerds laten zich makkelijk zien. Hoe vaak staan ze niet op een paal langs de weg? Maar niet voor paal!