Maarten van Rosmalen spreekt bij PCOB Kesteren

Algemeen

KESTEREN - PCOB Kesteren en Omstreken laten zich informeren over het Sociaal Domein. Dat gaat gebeuren door Maarten van Rosmalen, van het Sociaal Domein van de gemeente Neder-Betuwe, tijdens de ledenbijeenkomst van 11 januari in de Serrezaal van Ons Dorpshuis te Kesteren.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning, op basis van de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het gaat daarbij onder meer om bijstandsuitkeringen, jeugdzorg en hulp bij het huishouden. De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) geeft een beeld van de situatie van het sociaal domein in elke gemeente. 

In 2015 zijn belangrijke taken op het sociaal domein gedecentraliseerd en van het Rijk naar de gemeenten gegaan. Om gemeenten inzicht te geven in hoe zij presteren op dit gebied, geeft de monitor inzicht in indicatoren zoals het gebruik van individuele voorzieningen en het Cliëntervaringsonderzoek Wmo. Met de monitor kunnen gemeenten: signaleren, sturen en het beleid herformuleren. 

De gemeenteraad en de burger kunnen daarmee hun inzicht vergroten en onderling vergelijken. Gemeenten gebruiken de GMSD op verschillende manieren en naar eigen inzicht. Het is belangrijk dat gebruikers zich realiseren dat de cijfers niet op zichzelf staan, maar altijd vragen om uitleg en duiding. Een goed begrip van de context en de keuzes is noodzakelijk om de resultaten uit de GMSD goed te kunnen interpreteren en te gebruiken. 

Dat er sinds de oorlog tussen Ukraine en Rusland die in februari 2022 uitbrak het een en ander veranderd is, hebben we allen gemerkt aan de prijzen van energie en levensmiddelen, zodanig dat relatief veel huishoudens in financiële problemen kwamen! Dat geldt niet alleen voor inwoners van Neder-Betuwe, maar voor inwoners van alle gemeenten! 

“Als boven vermeld komt Maarten van Rosmalen van het Sociaal Domein gemeente Neder-Betuwe ons in onze bijeenkomst van 11 januari 2023 op de hoogte brengen van ontwikkelingen in het Sociaal Domein. Enkele jaren geleden heeft hij ook al eens gedaan. 

Dus zal het verhaal van Maarten van Rosmalen niet alleen interessant zijn voor onze leden woonachtig in Neder-Betuwe zijn, maar ook voor de leden die elders wonen. De regelingen worden door de rijksoverheid gemaakt, maar de uitvoering ligt in handen van de gemeenten. Daardoor kunnen de details wel wat verschillen. Het gaat vooral over financiële en sociale regelingen, zoals  bijstand, thuishulp en andere zaken om het hoofd in deze moeilijke tijd boven water te houden.”